Георги Господинов награди победителите в първия детски конкурс „Път към звездите“

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8805521 www.24chasa.bg

Писателят Георги Господинов и скулпторът Стефан Стефанов връчиха наградите на победителите в първия Национален конкурс за детско творчество „Път към звездите“.

С церемонията по награждаването започнаха събитията, организирани от Учебен комплекс „Джани Родари“ по случай 100 години от рождението на големия италиански писател Джани Родари и 20 години от създаването на Учебния комплекс.

Господинов и Стефанов бяха председатели на двете журита, оценили изпратените творби. Десетки деца от цялата страна рисуваха, писаха стихотворения, разкази, приказки и есета, вдъхновени от невероятния създател на детски вълшебни светове Джани Родари.

Зала „Юбилейна“ на ВТУ „Тодор Каблешков“ се напълни с деца и родители, дошли за този празник на фантазията и въображението. Не бяха спестени и противоепидемичните мерки, като всички бяха с маски и спазвайки необходимата физическа дистанция.

Със специалното съдействия на Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“ бе подредена експозиция от стари издания на Джани Родари, която се допълваше и от рисунките на участниците в конкурса.

Създателят на УК „Джани Родари“, Дариа Йосифова в своето приветствие си припомни първите си срещи с творчеството на Джани Родари и като читател, и като редактор на едно от изданията на „Приказки по телефона“.

„С педагога Джани Родари пък се запознах чрез неговата „Граматика на фантазията“, удивителен разказ за това как във всяко дете се таи един творец, който може да рисува, разказва, да пише поезия, да измисля странни истории, да вижда света около себе си по-шарен, по-интересен. Просто трябва да се намери подходящият път към въображението на всеки малчуган, което Джани Родари прави през целия си живот, превръщайки се в любим писател и събеседник за хиляди деца в Италия и по света“, заяви още Йосифова.

Най-големият учител са книгите, обърна се към малките творци Георги Господинов. Авторът на „Естествен роман“, „Физика на тъгата“ и „Времеубежище“ подчерта, че макар един конкурс да предполага класиране, когато става дума за творчество, няма първа, втора или трета награда, защото всеки текст е силен и победител сам по себе си.

Публиката имаше удоволствието да чуе наградените творби, прочетени от техните автори. А церемонията завърши с една изненада. Директорът на Националната библиотека доц. Красимира Александрова подари на всички наградени дигитализираните тефтерчета на Васил Левски и Христо Ботев, както и фототипното оригинално издание от 1894 година на „Под игото“ от Иван Вазов.

Художникът на Издателство „Сиела“ Дамян Дамянов пък бе изпратил за малките художници снимки на свои илюстрации от книгите на Джани Родари.

Ръководството на УК „Джани Родари“ обяви и създаването на Инициативен комитет за честването на двете годишнини. Сред поканените членове на комитета са министърът на образованието Красимир Вълчев, д-р Ваня Кастрева, началник на РУО – София, генералните директори на БНТ и БНР Емил Кошлуков и Андон Балтаков, Н. Пр. Стефано Балди, посланик на Италия, проф. Даниела Тодорова, ректор на ВТУ „Тодор Каблешков“, доц. Красимира Александрова, директор на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Мария Каменова, председател на БАЧУ.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта