Темпераментните съседи Мутафова и Калоянчев заедно на плоча пред дома си (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8806571 www.24chasa.bg
Откриването на паметната плоча в присъствието на наследниците на великите актьори - Мария Грубешлиева-Муки и Ивайло Калоянчев СНИМКА: Йордан Симeонов

Три туи ще напомнят на столичани къде са живели създателите на Сатиричния театър

Гласът на великата Стоянка Мутафова огласи столична улица в квартал “Лозенец”, където години живяха темпераментните съседи Стоянка Мутафова, Нейчо Попов и Георги Калоянчев.

С нейната песен “Артистите” в понеделник, 13 юли, бе открита малка паметна плоча за тримата велики актьори на стената на дома им. На нея са само имената им - Нейчо Попов, Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова, и надпис - “Основатели на Сатиричен театър “Алеко Константинов”.

“Стоянка не би искала нищо помпозно. Затова плочата е семпла и изискана - разказа Евгени Боянов - мениджър на актрисата през последните 5 години и инициатор за паметния знак. - Дори при тази криза намерих спонсори и съдейсвие. Кметът г-жа Фандъкова помогна да се облагороди пространството с градина и бордюри, изчистиха графитите. Нейна идея е да се посадят там три туи в памет на тримата велики актьори”, разказа Боянов.

Плочата е дело на арх. Огнян Кръстев, каменоделец е Десислав Байчев, а инж. Терзиев е работил денонощно с екип за новата алея.

На Евгени Боянов не му е било лесно да издейства поставянето на плочата и с тъга спомена, че голямата Невена Коканова например все още няма такава пред своя дом. В “Лозенец” дойдоха кметът на София Йорданка Фандъкова и директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. Освен тях присъстваха съпругата на Георги Калоянчев - Валя, Емилия Радева, Богдана Карадочева, която донесе 3 червени рози и ги постави пред паметната плоча, отрупана с десетки венци и букети, Йорданка Христова, Славчо Пеев и още много актьори от Сатирата.

“С голяма радост подкрепихме идеята за паметна плоча на мястото, където са живели, работили и вдъхновявали тези големи актьори. Няма как градът да не остави белег в тяхна памет. Удоволствие е да виждаме тук нашите деца, които да знаят и помнят тяхното дело и да оставят цвете”, каза кметицата на София.

Макар че не успя да присъства, поздравителен адрес изпрати премиерът Бойко Борисов. “Пред тази плоча всеки ще си спомни за техните роли”, бе написал той. Поздравителни адреси изпратиха още Лили Иванова, Мариус Донкин и Христо Мутафчиев.

Три деца носеха ръчноизработен букет с надпис: “Обичаме те, Стоянка. Завинаги ще останеш в нашите детски сърца”.

“Нейният девиз беше: “Прощавай и продължавай напред”, каза дъщеря ѝ Мария Грубешлиева - Муки. Тя тъгува много и за съпруга на Стоянка - Нейчо Попов, който бил за нея “чичо Нейчо”.

Ивайло Калоянчев разказа как баща му и Мутафова били не само съседи и партньори, но и не можели един без друг. Карали се, Нейчо тичал между етажите да ги сдобрява, а накрая двамата не помнели защо са се сдърпали...

Скоро ще има и филм с неизвестни архивни материали за живота на Мутафова, а за идващата ѝ 100-годишнина - юбилейна монета и марка.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов