72 000 лв. е най-скъпият мотоциклет в България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8814499 www.24chasa.bg
От дебюта си през 1975г. като GL1000 луксозният Honda Gold Wing е признат за връх на мотоциклетизма, като машина с надеждност и комфорт дори и за най-далечни дестинации. СНИМКА: “24 ЧАСА”

206 914 българи имат възможност да оставят автомобилите си, за да отидат на работа с мотор или със скутер. Толкова са регистрираните мотори у нас по данни на МВР, а масовото придвижване по този начин до работното място става популярно покрай раждането на Световния ден на моториста.

На третата сряда на юли преди 28 години група ентусиасти оставят автомобилите си и отиват на работа с мотор, за да покажат на всички, че двуколесните са не само икономично, а и практично средство за придвижване. Затова и първоначално денят се наричал Ride to Work Day (от англ. - ден за каране до работа). Празнувал се на всяка следваща трета сряда на юли, а впоследствие се трансформира и всеки трети понеделник на юни се отбелязва като Световен ден на моториста.

Макар и в единични бройки, лукса и удобствата ги има и сред мотоциклетите, регистрирани у нас. Най-скъпият модел е на сравнявания с луксозен автомобил с въздушно окачване огромен туристически мотор Honda Gold Wing и струва с екстрите 72 000 лева. Няколко богати ценители са го купили чисто нов.

На почит сред рокерите, естествено, са и чопърите на легендарната американска марка Harley- Davidson. В представителството в София най-скъпата машина е на цена 55 000 лева. Много харлита, които бръмчат по нашите пътища, са втора ръка, най-вече внос директно от Америка.

На почит сред маниаците на тема нови мотоциклети са и тези на BMW. Луксозният туринг мотор К 1600 Grand America се предлага на цена от 52 000 лева.

Много от запалените моторджии държат да правят допълнителен тунинг. За егоцентриците е важно да се различават от масата, затова са готови да чакат близо година за различна визия - толкова отнема преправянето. При тунинга няма горна граница на парите, които се влагат, и крайната цена на мотора може доста да надвиши въпросните 72 хиляди лева, колкото струва нов туристически мотор. Екипировката също е изключително важна за маниаците. Мотокултурата обаче не е толкова разпространена у нас, затова много хора карат по дънки и тишърти. По улиците могат да се видят дори абсурдни случаи - с маска, но без каска.

Да има завои и да няма трафик, това са перфектните участъци за шофиране, вдигащо адреналина. Затова и Родопите са предпочитано място за мотористите. Избягват се магистралите, когато се кара за кеф. Извън страната любими маршрути са ръкавите в Гърция, Италия, в Румъния в района на замъка на граф Дракула.

През последните години се увеличават жените сред мотористите. И те са не по-малко запалени от своите силни половинки. Сред моторджиите има хора с всякакви професии - адвокати, лекари, мастити бизнесмени, графични дизайнери, спортисти, фитнес маниаци, IT специалисти. Противно на масовата представа, много от тях не пият алкохол изобщо, а по време на сбирки на рокери може да чуете разговори дори на тежки научни теми, дискутирани от брадати мъже в кожени дрехи. Правилата на груповите карания пък са железни. Винаги има водач, който следи за безопасността на цялата колона. Закъсал никога не се оставя да се оправя сам.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни