Св. св. Константин и Елена – раят за морски и кулинарни страсти

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8821704 www.24chasa.bg

Най-старият български курорт се превърна в топ кулинарна дестинация с едни от най-добрите ресторанти по родното Черноморие

Първият морски курорт в България Св. св. Константин и Елена е любима дестинация за туристите не само заради съвременните предложения за балнеология, профилактика, СПА и уелнес, но и заради това, че е място, където се разкрива вдъхновяващият свят на кулинарните преживявания. Независимо дали с класически ястия или с по-смели предложения, ресторантите в Св. св. Константин и Елена хармонично допълват облика на курорта, който изгражда нова култура и начин на почивка, с грижа за здравето и добрата кондиция и се утвърждава като любима морска, СПА и кулинарна дестинация. В ресторантите на Св. св. Константин и Елена работят изявени шефове, получили образованието си в Европа и усвоили тайнствата на изисканите ястия в престижни световни ресторанти.

Бутикови хотели, средиземноморска архитектура, чисто море, китни заливи, много зеленина и тишина - това са само част от предимствата на 112-годишния курортен комплекс. Черешката на тортата обаче това лято са десетината уникални ресторанта, където небцето на туриста е издигнато в култ. Оазиси на добрата кухня за всеки вкус и джоб. Места, които поставят курорта начело на кулинарната карта на България.

THE BAY

Едно от любимите места на туристите и варненци е The Bay. Още от съществуването си той е сред локациите-фаворити, сгушен в прегръдката на малкия залив точно на самия бряг. Там клиентите избират от индивидуална комбинация от средиземноморска и ливанска кухня, барбекю съвършенства и изобилие от морски дарове. Започнете със „Салата Фатуш” - цветна салата с айсберг, домати, краставици, репички, чушка, сумак, магданоз и хрупкав арабски хляб. Гостите обожават „Арабска скара на жар” - агнешки котлети, кабаб, агнешки кюфтенца, пилешки шиш, басмати ориз и разядки. Мнозина идват заради кюнефето, което се приготвя тук. Селекцията вина ще подчертае всяка хапка. Уникалната му гледка и прохладата на каменните сепарета, уютът на ресторанта, вперил взор в хоризонта, и лаундж-барът са достатъчна причина да го изберете.

VILLA CHINKA RESTAURANT

От близо година в курорта се кипри комплекс в средиземноморски стил, за чийто ресторант вече се носят легенди. Авторска кулинария, елегантна обстановка и достъпни цени. Вълшебна атмосфера от бял чинка камък, минимализъм в детайла и ястия от най-висока класа са магнит за любителите на различното. Този ресторант не е дестинация, той е преживяване. Целогодишна кулинарна концепция, съчетаваща свежестта и вкусовете на сезонните български продукти с акценти от средиземноморската кухня. Villa Chinka Restaurant ревниво съхранява традиционни рецепти с черноморски дарове на стари български рибари. Лаврак, морски скат, чернокоп, лихнус, писия… със свежи билки и щипка сол, а супата от калкан е просто шедьовър! Барбекюто тук се приготвя на пира - испанска пещ на жар с дървени въглища. Финалният щрих поставят авторските десерти, които провокират удоволствието. Задължително опитайте "Натура" - суров блат от ядки и рошков, карамелизирани праскови, лешников мус и ванилова емулсия. Кулинарната техника за бавно температурно готвене влиза и в сътворяването на течни съвършенства - авторски коктейли! Инфузии на свежи плодове, домашно приготвени сиропи от лимонова мащерка и мед, поставят щрих. Типични ликьор от мастиха и метакса, коктейли с крушова ракия и дестилати на мускат преплитат новаторство с историята на курортния комплекс от времето на Гроздолечебницата, Балканите и Средиземноморието.

MORE BEACH RESTAURANT

MORE beach restaurant - там, където залезът прегръща морето! Буквално. Не съществува друга крайбрежна локация в Св. св. Константин и Елена, от която тази съвършена гледка да е така осезаема. Замлъкваш, усмихваш се, става ти някак по-лежерно. Ресторант МОРЕ е създаден със закачка в името. Този „по-плажен ресторант” пази стари похвати за богат и разнообразен улов. Знае къде са най-свежите рапани. Познава най-тънките техники за осоляване на прясна риба. Ех, тази супа от трицона, кая и лихнус… Или пък пърженият морски костур с печени картофи и мащерка! Ресторантът претворява свободния дух на съвременното хипи в любов - към спокойствието, настроението, натуралните продукти и даровете от морето.

GOLDFISH RESTAURANT

Още от входа на клиентите им спира дъхът. Посреща ги аромат на мини живи смокини, засадени навсякъде, белите стени и ниши в тях напомнят на гръцка екзотика. Тук си в друго време, на друго място. Ресторантът е един от новите в Св. св. Константин и Елена, разположен на самия морски бряг с прекрасна панорамна гледка. Тук може да избирате между прясна морска и езерна риба, калмари, октопод и морски дарове. Попитайте с какво вино да комбинирате – хитът този сезон са френско розе от Прованс и новозеландски Совиньон Блан, а сред българските вина най-предпочитани са тези от винарските изби на Черноморския регион. Непременно опитайте запазената марка на ресторанта – рибената чорба и хайвера. Тук ги приготвят по автентични рецепти от най-северната точка на българското черноморско крайбрежие – Дуранкулак.

AZZARO RESTAURANT

Кулинарният екип на Azzaro Restaurant в хотел „Астор Гардън” знае, че голяма част от трайните впечатления на туристите са свързани с храната, която опитват. Обикновено гостите искат да опитат и ценят местните специалитети и вина. Затова в Azzaro Restaurant се представят типични ястия от българската кухня с обичайните продукти. И всичко това се съчетава с представянето на хубави български вина. Тук е единственото място, където съвсем скоро гостите могат да опитат десерта на царица Елеонора – знаково име в 112-годишната история на курорта Св. св. Константин и Елена заради ролята й тук да бъде изграден най-известният в началото на 20-и век на Балканите детски морски санаториум. Десертът е интересен, колкото и личността на самата царица, която много обичала децата и често им приготвяла бисквити с шоколад. Историята на сладкиша днес е вдъхновение за екипа на Azzaro Restaurant да съчетае рецепти от миналото и настоящето, за да се получи десерт от бъдещето. Освен национални и традиционни ястия тук се представят и най-добрите примери от интернационалната кухня.

AZALIA RESTAURANT

Ресторантът е част от хотел балнео & СПА „Азалия” на морския бряг. Гостите имат възможност не само да се насладят на атрактивни процедури и терапии за лице и тяло и на специално разработени лечебни програми в медикал СПА центъра на хотела, но и на подбрани ястия от европейската и италианската кухни в ресторант „Азалия”. „Sinamon Lounge” в хотела предлага по-специално гурме преживяване за своите гости. Със стилния си интериор, дискретната атмосфера, изисканите ястия и специалната селекция от вина и напитки „Sinamon Lounge” е място, където всяка вечеря се превръща в специална, а преживяването – в скъп спомен.