Как помним комунизма и защо

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8836799 www.24chasa.bg

Отговорите в книгата на Даниела Колева “Памет и

справедливост”

Книгата “Памет и справедливост” от Даниела Колева (ИК “Сиела”) е задълбочено проучване на начините, по които българското общество се справя с комунистическото си минало.

9 май, Паметникът на Съветската армия в София, тържеството за Деня на победата. Мъж с бастун обяснява: “Така сме възпитани. Като знаеш колко милиона са се жертвали за този ден, не можеш да си останеш вкъщи.” Усеща се поколенческа солидарност.

1 февруари, Мемориалът на жертвите на комунизма пред НДК. Говори възрастен мъж, оцелял лагерист от Белене. Възрастна жена се взира в стената с имената, търси някого.

Две места на памет, между които зее непреодолима пропаст. “Памет и справедливост” на Даниела Колева, част от мащабната инициатива на Института за изследване на близкото минало, повежда по пътя на разтърсващо изследване на паметта, която пазим и чрез която живеем. Фокус на книгата е паметта за комунистическото минало на България - “официалната” памет фв медии, ритуали, филми, книги и дори в градска среда, и всекидневната памет, предавана чрез разкази на индивиди, семейства, поколения.

Наблюдава се все по-голямо разпокъсване в обществото. Съвременниците ни призовават миналото, за да дадат морална увереност на политически дебати. Създават се условия за политизация. Различни социални актьори се противопоставят в полето на паметта, което се превръща в огледало на интереси. Съвременна България се състои от два архипелага от изолирани острови - моралните им стандарти са различни, а версиите им за миналото - непримирими. Линиите, които разделят архипелазите, са фронтови линии на воините на паметта, които защитават различни виждания за значението и последиците от комунизма.

Даниела Колева задава въпросите: Как се помни близкото минало? Как социализмът/комунизмът се изгражда като публична и културна памет? Дали тези процеси са различни в отделните посткомунистически страни? Какво е отношението между официалната и всекидневната памет? А между паметта и усещането за справедливост? Как личните спомени са повлияни от обществените нагласи? Дали промяната на официалната памет засяга личните, биографични спомени? “Памет и справедливост” събира стотици интервюта с хора от различни населени места в България и различни професии, множество писмени свидетелства и разговори със събеседници от няколко международни инициативи.

Още предложения на ИК "Сиела":

Оплетени любовни  връзки, стари приятелства

и тайни, гарнирани с изискана френска кухня

“Една френска сватба” от Хана Тъниклиф (ИК “Сиела” ) - очарователен и игрив разказ за любов, желание, приятелство и тайни - пренася читателя сред екзотиката на френската провинция. Завладяваща и секси романтична авантюра на бреговете на Бретан.

Сред изобилието от разточителни ястия от най-изисканата френска кухня масата предлага на читателя оплетени любовни връзки, стари приятелства, огнени изблици и отдавна пазени тайни.

Някои приятелства продължават с години. А когато шестимата приятели от студентските години на Макс се събират отново, усещането е, сякаш не са се виждали едва от вчера. Поводът този път е специален. Макс се готви да празнува четиресетия си рожден ден в красивата френска провинция и кани старата си компания за уикенда, за да пият шампанско и да ядат съблазнителните чудеса на френската кухня.

Той има и таен мотив – най-накрая, години по-късно, да разкрие чувствата си към най-добрата си приятелка Хелън. Хелън, която винаги е обичал и дори бурният живот на рокзвезда не го е накарал да забрави.

Макс има нужда от помощник в кухнята и това е майсторката на кулинарното изкуство Жулиет. Жулиет се е отказала от мечтата си да притежава собствен ресторант в Париж и се е върнала в родното си градче, за да се грижи за застаряващите си родители. Но домът ѝ се е променил, тежки времена са настанали за всички. Рожденият ден на богатия и разглезен от славата Макс може би е точно шансът, от който тя има нужда, за да стъпи отново на крака.

Но когато старите приятели се събират, малко по малко Жулиет напуска мълчаливата сигурност на своята кухня и неусетно се превръща в част от сложните им отношения.

Макс не може да се отърве от старите си навици - алкохола, наркотиците и парада от жени без реално обвързване… и въпреки това той не е съвсем такъв, какъвто изглежда. Приятелите му пък имат собствени дилеми - несъгласия в брака, здравословни проблеми, несигурности за бъдещето.

Дж. Р. Р. Мартин събра най-добрите фантасти

“Аса в небето” (ИК “Сиела”) е втората част от поредицата “Жокери” със съставител Дж. Р. Р. Мартин - автор на “Игра на тронове”. Алтернативният XX век съчетава идеите на майстори фантасти като Роджър Зелазни, Уолтър Джон Уилямс, Уолтън Симънс и др. Трийсет години след разпространението на безмилостен вирус сагата продължава.

А в Космоса Майката на Рояка изгражда нови рожби. Хиляди цивилизации вече са унищожени. Ред е на Земята. Дж. Р. Р. Мартин полага основите на нов, паралелен свят.

Класация на издателство „Сиела“
(13-19 юли)

1. „Тайната на разказвачката на истории“ – Седжал Бадани
2. „Смъртта на писателя“ – П. Д. Джеймс
3. „Маргаритка: Мими и Биби отиват на море“ – Илия Деведжиев и Весела Велинова
4. „Седем дни в Родопите“ – Ели Иванова
5. „Малкото шато в Прованс“ – Рут Кели
6. „Глиненият цар“ – Добромир Байчев
7. „У майкини“ – Иво Сиромахов
8. „Една френска сватба“ – Хана Тъниклиф
9. „Римска тайна“ – Катън Суон
10. „Руските невидими армии“ – Руслан Трад и Кирил Аврамов