Как помним комунизма и защо

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8836799 www.24chasa.bg

Отговорите в книгата на Даниела Колева “Памет и

справедливост”

Книгата “Памет и справедливост” от Даниела Колева (ИК “Сиела”) е задълбочено проучване на начините, по които българското общество се справя с комунистическото си минало.

9 май, Паметникът на Съветската армия в София, тържеството за Деня на победата. Мъж с бастун обяснява: “Така сме възпитани. Като знаеш колко милиона са се жертвали за този ден, не можеш да си останеш вкъщи.” Усеща се поколенческа солидарност.

1 февруари, Мемориалът на жертвите на комунизма пред НДК. Говори възрастен мъж, оцелял лагерист от Белене. Възрастна жена се взира в стената с имената, търси някого.

Две места на памет, между които зее непреодолима пропаст. “Памет и справедливост” на Даниела Колева, част от мащабната инициатива на Института за изследване на близкото минало, повежда по пътя на разтърсващо изследване на паметта, която пазим и чрез която живеем. Фокус на книгата е паметта за комунистическото минало на България - “официалната” памет фв медии, ритуали, филми, книги и дори в градска среда, и всекидневната памет, предавана чрез разкази на индивиди, семейства, поколения.

Наблюдава се все по-голямо разпокъсване в обществото. Съвременниците ни призовават миналото, за да дадат морална увереност на политически дебати. Създават се условия за политизация. Различни социални актьори се противопоставят в полето на паметта, което се превръща в огледало на интереси. Съвременна България се състои от два архипелага от изолирани острови - моралните им стандарти са различни, а версиите им за миналото - непримирими. Линиите, които разделят архипелазите, са фронтови линии на воините на паметта, които защитават различни виждания за значението и последиците от комунизма.

Даниела Колева задава въпросите: Как се помни близкото минало? Как социализмът/комунизмът се изгражда като публична и културна памет? Дали тези процеси са различни в отделните посткомунистически страни? Какво е отношението между официалната и всекидневната памет? А между паметта и усещането за справедливост? Как личните спомени са повлияни от обществените нагласи? Дали промяната на официалната памет засяга личните, биографични спомени? “Памет и справедливост” събира стотици интервюта с хора от различни населени места в България и различни професии, множество писмени свидетелства и разговори със събеседници от няколко международни инициативи.

Още предложения на ИК "Сиела":

Оплетени любовни  връзки, стари приятелства

и тайни, гарнирани с изискана френска кухня

“Една френска сватба” от Хана Тъниклиф (ИК “Сиела” ) - очарователен и игрив разказ за любов, желание, приятелство и тайни - пренася читателя сред екзотиката на френската провинция. Завладяваща и секси романтична авантюра на бреговете на Бретан.

Сред изобилието от разточителни ястия от най-изисканата френска кухня масата предлага на читателя оплетени любовни връзки, стари приятелства, огнени изблици и отдавна пазени тайни.

Някои приятелства продължават с години. А когато шестимата приятели от студентските години на Макс се събират отново, усещането е, сякаш не са се виждали едва от вчера. Поводът този път е специален. Макс се готви да празнува четиресетия си рожден ден в красивата френска провинция и кани старата си компания за уикенда, за да пият шампанско и да ядат съблазнителните чудеса на френската кухня.

Той има и таен мотив – най-накрая, години по-късно, да разкрие чувствата си към най-добрата си приятелка Хелън. Хелън, която винаги е обичал и дори бурният живот на рокзвезда не го е накарал да забрави.

Макс има нужда от помощник в кухнята и това е майсторката на кулинарното изкуство Жулиет. Жулиет се е отказала от мечтата си да притежава собствен ресторант в Париж и се е върнала в родното си градче, за да се грижи за застаряващите си родители. Но домът ѝ се е променил, тежки времена са настанали за всички. Рожденият ден на богатия и разглезен от славата Макс може би е точно шансът, от който тя има нужда, за да стъпи отново на крака.

Но когато старите приятели се събират, малко по малко Жулиет напуска мълчаливата сигурност на своята кухня и неусетно се превръща в част от сложните им отношения.

Макс не може да се отърве от старите си навици - алкохола, наркотиците и парада от жени без реално обвързване… и въпреки това той не е съвсем такъв, какъвто изглежда. Приятелите му пък имат собствени дилеми - несъгласия в брака, здравословни проблеми, несигурности за бъдещето.

Дж. Р. Р. Мартин събра най-добрите фантасти

“Аса в небето” (ИК “Сиела”) е втората част от поредицата “Жокери” със съставител Дж. Р. Р. Мартин - автор на “Игра на тронове”. Алтернативният XX век съчетава идеите на майстори фантасти като Роджър Зелазни, Уолтър Джон Уилямс, Уолтън Симънс и др. Трийсет години след разпространението на безмилостен вирус сагата продължава.

А в Космоса Майката на Рояка изгражда нови рожби. Хиляди цивилизации вече са унищожени. Ред е на Земята. Дж. Р. Р. Мартин полага основите на нов, паралелен свят.

Класация на издателство „Сиела“
(13-19 юли)

1. „Тайната на разказвачката на истории“ – Седжал Бадани
2. „Смъртта на писателя“ – П. Д. Джеймс
3. „Маргаритка: Мими и Биби отиват на море“ – Илия Деведжиев и Весела Велинова
4. „Седем дни в Родопите“ – Ели Иванова
5. „Малкото шато в Прованс“ – Рут Кели
6. „Глиненият цар“ – Добромир Байчев
7. „У майкини“ – Иво Сиромахов
8. „Една френска сватба“ – Хана Тъниклиф
9. „Римска тайна“ – Катън Суон
10. „Руските невидими армии“ – Руслан Трад и Кирил Аврамов

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка