На път към дивата красота на Северното Черноморие

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8854844 www.24chasa.bg

Въпреки че Северното Черноморие често се отъждествява главно с морската столица Варна, в региона има забележителни и не толкова познати места, които несъмнено си заслужават да бъдат посетени, особено през летния сезон.

Многобройните красиви плажове на Североизточна България, между които плаж Болата, плаж Русалка и Тюленово, впечатляват със своята дива природа, чисти плажни ивици и природни феномени. Макар и само на 4 км от международния път, Крапец е останал далеч от туристическия поток и атмосферата тук е доста различна. Районът на Крапец е екологично чист, а морският климат и лекият ветрец освежават през горещите летни вечери. Уникална за цялото ни Черноморско крайбрежие е дългата над 6 км плажна ивица между Крапец и Дуранкулак. Тук се намират едни от малкото девствени дюни на Черно море, като дори и през летните месеци тези природни забележителности остават незасегнати от тълпите туристи.

Шабленската тузла е плитко, но обширно солено езеро, разположено точно до морето на 6 км североизточно от Шабла. Отделено е от морето посредством широка около 150 метра пясъчна коса. Дъното на езерото е покрито с кал, която хората използват за калолечение. Шабленската тузла е интересен обект за любителите на птици, тъй като заедно с намиращите се в района Езерецко и Дуранкулашко езера, е място за почивка на птиците по време на прелета им по миграционния път Виа Понтика.

Друга интересна туристическа дестинация в близост до Варна е Побитите камъни на около 20 км западно от града. Това е една от най-тайнствените забележителности на страната ни, представляваща варовикови образувания на около 50 млн. години, за чиито произход има различни хипотези. Една от тях е, че формата им е свързана с коралови организми от времена, когато морското равнище е било доста по-високо. В района на Побитите камъни има много кактуси, планински рози и други интересни растителни видове. Любопитен факт е, че това представлява една от двете естествени пустини в Европа, като другата се намира в Испания.

Вдъхновени от красотата на българската природа, през тази година си поставяме за цел да преоткрием онези специални места, които винаги остават на заден план или за които винаги си казваме, че точно сега нямаме време. Защото България е безумно красива, а всичко от което имаме нужда, за да си го припомним, е да се измъкнем от забързаното ежедневие, да се качим зад волана, да напълним резервоара и да изберем дестинация. За целта това лято на помощ ни идва OMV и тяхната кампания „Заедно преоткриваме България на път“.

Именно от там почерпихме вдъхновение за нашия списък от вълнуващи дестинации, уловили дивата красота на Северното Черноморие. Още идеи за кратки и далечни пътувания до забележителни места в цялата страна можете да намерите в албумите за стикери „Заедно преоткриваме България на път“ на бензиностанции OMV. Цената му е 0.99 лв., а OMV България ще дари събраните средства от продажбата на албумите за благотворителност в края на кампанията. Всеки клиент получава комплект от 2 стикера безплатно за всеки 20 лв. от покупката на гориво и/или продукти от ресторанта и магазина, в която и да е бензиностанция на OMV в страната. А всеки, който регистрира кода от последната страница в сайта на OMV, може да спечели една от 30 награди. Всяка награда е на стойност 500 лв. във ваучери за гориво.