Отдай се на пътешествие из природните съкровища на Югоизточна България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8855089 www.24chasa.bg

Южното Черноморие крие спиращи дъга красоти, които всички местни пазят дълбоко в сърцето. Скалисти местности, плажни дюни, диви плажове, посрещнати изгреви рано сутрин и звукът на разбиващите се вълни късно вечер. И макар Бургас да е най-големият град в Югоизточна България, криещ е себе си богатства като обширната Морска градина, дългата си крайбрежна улица и многобройни зелени паркове, днес ви представяме няколко идеи за интересни дестинации около града, които си заслужава да вземете предвид при планирането на следващото си уикенд пътуване.

Вдъхновението си черпим от OMV и тяхната кампания „Заедно преоткриваме България на път“, имаща за цел да насърчи пътуването в България като представи интересни идеи за природни забележителности, които всеки може да посети съвсем свободно. За да направи това лесно и достъпно, OMV изготвят списък от 30 идеи за кратки и далечни дестинации в страната и ги събират в албум със стикери „Заедно преоткриваме България на път“. Цената му е 0.99 лв., а OMV България ще дари събраните средства от продажбата на албумите за благотворителност в края на кампанията. Всеки клиент получава комплект от 2 стикера безплатно за всеки 20 лв. от покупката на гориво и/или продукти от ресторанта и магазина, в която и да е бензиностанция на OMV в страната. А всеки, който регистрира кода от последната страница в сайта на OMV, може да спечели една от 30 награди. Всяка награда е на стойност 500 лв. във ваучери за гориво.

Какво си харесахме ние около Бургас?

В полите на Странджа, на 5 км северно от Приморско и на по-малко от час път с кола, се намира тракийското светилище Бегликташ. До него може да се достигне и с автомобил – въпреки коловозите по пътя. Накрая ви очаква широка поляна, зад която се крие обширен скален ансамбъл от огромни блокове. Когато отидете, ще видите, че всеки блок си има свое име и функция. А една от пътечките в гората около Бегликташ може да ви отведе до плаж Ропотамо – самотен и много живописен плаж, разположен при самото устие на реката. Така че задължително си пригответе бански, кърпа и провизии. Залезът от плажа е живописен!

Едно от малкото незастроени и особено атрактивни места по Южното Черноморие е устието на река Велека край Синеморец – на около час път от Бургас. Точно към финала си реката образува лагуна, където се намира и плаж Синеморец – от едната му страна с река, а от другата с море. Повечето местни са посещавали плаж Велека много пъти, но малцина са се изпитвали удоволствието от каране на кану по спокойното устие на реката, преминавайки покрай често събралите се щъркели и пасящи коне.

Малко по-далеч от Бургас, но отново подходяща за уикенд пътуване, е и изумителната Потопена църква при Жребчево. Преди повече от 50 години село Жребчево е потопено, за да може районът около него да се превърне в язовир. Една от последните останки на дъното на този язовир е църквата Св. Иван Рилски, до която през по-сухите периоди от годината може да се достигне пеш. Когато язовирът е пълноводен обаче, половината от църквата остава под вода.

Най-лесният път да се достигне до язовира е по АМ Тракия, като от нея тръгнете към Нова Загора. Недалеч е и Казанлък, разположен в сърцето на Розовата долина, известна с маслодайната си роза. Още една чудесна дестинация, която да добавите към пътуването си.

А кои са вашите любими местности в Югоизточния регион?