Фестивал "Портал на два свята"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8872209 www.24chasa.bg

През месец август и септември първият ни оперен и балетен театър разширява своите сцени в Белоградчик и на крепостта Цари Мали град с фестивала „Портал на два свята“. Мястото е избрано не случайно от академик Пламен Карталов, директор на Софийска опера и балет. Крепостта Цари Мали град води своето начало от времето на император Валент (364-378 г.). Цари Мали град се оказва кръстовище на два антични пътя - в близост до древния военен, търговски и съобщителен път от Рим през Аквилея, Рагуза, Скупи, Пауталия, Германея, Филипопол, Константинопол, а също така и до трудно достъпния, но най-пряк път към Македония. Това съобщиха от пресцентъра на Софийската опера и балет.

Цари Мали град е стратегически и културен раннохристиянски център. Тук са обитавали траки и римляни. Животът в крепостта спира след 578 г., но в подножието на хълма местното население остава да живее. На много места в Цари Мали град се откриват останки от обитаване през византийския период и средновековието.

Оперният фестивала „Портал на два свята“ ще се проведе на късноантичната крепост Цари Мали град - с. Белчин, община Самоков от 29 август до 7 септември 2020 година.

Фестивал

Началото на фестивала е със спектакъла "Янините девет братя" от Любомир Пипков на 29 август.

Фестивал

Постановката на режисьора Пламен Карталов се игра с голям успех на сцената на Болшой театър, по време на гастрола на Софийската опера в Москва (2018 г.)

Фестивал

Един наистина фундаментален, „магистрален“ спектакъл, писаха музикалните критици за „Янините девет братя“, за който тепърва трябва да се правят анализи и преценки, и който като цялостна концепция и защита от режисьора Карталов става крайъгълен камък в сценичната история на творбата и историята на българския музикален театър.

„Композитор, който поражда влияние“- така големият Дмитрий Шостакович нарича Любомир Пипков и му отрежда място сред класиците на ХХ век.

Диригент - Жорж Димитров, сценография - Свен Йонке, художник на костюмите - Станка Вауда, хореография - Риолина Топалова, хор майстор - Виолета Димитрова.

Спектакълът е подарък за самоковци от Община Самоков. (Вход с покани, осигурени от Общината.)

На 30 август предстои постановката „Кармен“ от Жорж Бизе

Режисьор

ПЛАМЕН КАРТАЛОВ

Сценография

Миодраг Табачки

Костюми

Християна Михалева-Зорбалиева

Хореография и пластика

Антоанета Алексиева, Светлин Ивелинов

Хормайстор

Виолета Димитрова

Диригент на детския хор

Таня Лазарова

Художествено осветление

Андрей Хайдиняк

Асистент-режисьор

Вера Белева

Помощник-режисьори

Стефка Георгиева,

Владимир Горчаков

Концертмайстор

Теодора Христова,

Мария Евстатиева

Корепетитори

Йоланта Смолянова,

Милен Станев,

Пелагия Чернева,

Светослав Лазаров,

Светлана Ананиевска

Превод, субтитри и езикова подготовка

Снежина Русинова-Здравкова

Постановката на Пламен Карталов предлага съвременен поглед на класическата драма – през традициите на древногръцкия театър и японския театър „Но“. Операта представи постановката и на поредното си турне в Япония през 2018 година, където беше посрещната с нестихващи аплодисменти.

Балетът „Зорба гъркът“ зрителите ще могат да гледат на 3 септември.

Спектакълът се изпълнява с музика от запис.

Хореография, режисура и либрето: Лорка Масине

По романа на Никос Казандзакис

Митът за Зорба винаги е бил приет като символ на човешкия стремеж към свободата. За първи път историята е обезсмъртена в новелата на великия гръцки писател Никос Казандзакис, по която е написан сценарий за филма от Михаел Какоянис, а през 1988 година е създадена балетната версия от Лорка Масине по музиката на знаменития гръцки композитор Микис Теодоракис.

Балетът "Зорба Гъркът", чиято световна премиера се е състояла на 6 август 1988 година на сцената на Арена Ди Верона е мега шоу в две действия и 22 картини. Този спектакъл винаги е имал голям касов успех, игран е в над 30 страни и е посетен от над 3 милиона зрители. В България балетът е поставен от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 година на сцената на НДК. Спектакълът е една от най-успешните продукции в балетната история на Софийската опера и балет и се играе при препълнени салони.

Балетът „Кармина Бурана“ ще се изпълни на 4 септември .

Той се играе с музика от запис

Хореография, сценография, художествено осветление и костюми - Фреди Франдзути

Репетитори

Мария Илиева,Трифон Митев

Помощник режисьор

Риолина Топалова

В сюжета на представлението се преплитат различни ситуации. Спектакълът припомня как времето бързо минава, как успехът и неуспехът бързо могат да се сменят, как щастие и нещастие вървят ръка за ръка и как провала може бързо да заеме мястото на властта. Основната идея в сюжета на представлението „Кармина Бурана“ е да покаже, че въпреки всички борби, падения и неволи, човек винаги успява да триумфира. Мотивът за непреклоността на съдбата надделява, а тя е тази, която си играе с нас, властва над живота ни и усправлява нашите действия.

Оригиналната хореография подчертава ироничността на средновековните текстове, отразена и в музиката на Карл Орф, а цветистите костюми и безпрецедентното изпълнение правят спектакъла едно наистина великолепно изживяване.

Мюзикълът „МAMMA MIA!“ ще зарадва зрителите на 5, 6 и 7 септември

с песните на легендарните шведи от ABBA на най-новата открита сцена - "Портал на два свята". След десетки постановки по целия свят и над 60 милиона зрители, този супер хит имаше през юли 2017 премиера с огромен успех и в България, на сцената на Софийска Опера и Балет.

Публика ще има щастието да се наслади на песните на ABBA "Super Trouper", "Dancing Queen", "Knowing Me, Knowing You", "Take a Chance on Me", "Thank You for the Music", "Money, Money, Money", "The Winner Takes It All", "Voulez-Vous", "SOS", създадени от бившите членове на групата Бени Андерсон и Бьорн Улвеус.

Либретото на Катрин Джонсън, по идея на Джуди Креймър ни пренася на гръцки остров, където любовта, страстите и изненадващите ситуации ни въвличат в една завладяваща романтична комедия.

Режисьор: Пламен Карталов

Диригент: Светослав Лазаров

Сценография: Нела Стоянова

Музикален ръководител: Жорж Димитров

Музикална подготовка на ансамбъла: Виолета Димитрова

Костюми: Християна Михалева

Хореография: Риолина Топалова

Тонрежисьор: Владимир Владимиров

Художествено осветление: Емил Динков

Превод: Милена Боринова

Юрий Франко

Копродуцент Проспот ООД (Prospot D.O.O.)

Всички спектакли на фестивала „Портал на два свята“ започват от 19:30 часа.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов