За вечеря: щастие в Марина Кейп

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8878621 www.24chasa.bg

Шеф Димо Янакиев – главният готвач на ваканционен комплекс „Марина Кейп”, не е по приказките. Но видимо се оживява и светлите му очи започват да искрят, стане ли въпрос за кулинарното изкуство. За него то е такова, а не просто някакво си готвене.

„Храната може да направи човека щастлив. А аз се чувствам така с всяка издадена порция“, казва шеф Янакиев, докато свещенодейства около скарата. Убеден е, че с храната можеш да изразиш любов. С отдадеността си той прави вечерята специално преживяване за десетки гости всяка вечер. Легендарни са неговите миди с вино и билки и особено сотираните му калмари – класическа рецепта, на която той има собствен прочит. Открил е добавка, която прави блюдото неповторимо. За някои това може да изглежда елементарно, но е факт, че никой друг не се е сетил. Затова сотираните калмари на шеф Янакиев привличат фенове от близо и далеч.

Собственият прочит на рецептите е неговият специалитет. Познава и може да готви над 100 вида риба. Обожава и да я приготвя, и да я хапва.

40-годишният майстор, роден в Бургас, е наследил страстта към готвенето от баща си. С умиление си спомня времето, което прекарвали заедно в приготвяне на специални ребърца на скара. От баща си се научил и на най-хубавата шкембе чорба. Бил едва 5-годишен, когато направил първия си кекс под строгия контрол на родителя. „Един от най-важните уроци, които научих от него, е, че не трябва много да се говори, а да се действа и да осмисляш какво правиш, защо и как. Казваше ми: „Имаш глава на раменете си – мисли!” Той ме вдъхнови и ми показа тънкостите на занаята“, благодарен му е шеф Янакиев.

Димо продължава да усвоява кулинарното изкуство в ТОХ „Проф. Асен Златаров“ в Бургас. После изучава много национални кухни. В Кипър в продължение на 5 години е учил как се приготвя риба. „Много важно е да я разбираш и да знаеш коя с какви подправки върви и как е най-вкусна – пържена, печена или варена“, казва шеф Янакиев. В Испания цяла година се учи да готви паеля. Приготвянето на паста и пици усвоява естествено в Италия. Работи и в Германия, където се хваща тънкостите на най-истинския джолан с кисело зеле.

От 15 години работи в различни ресторанти у нас най-вече по Черноморието - на свободна консумация и ол инклузив.

„Добър готвач се става най-вече като крадеш занаята - т.е. рецепти и техники на приготвяне“, признава през смях шеф Янакиев. И споделя една тайна: билките и подправките са разковничето за добре приготвена храна. Ако не ги познаваш и не знаеш как да ги съчетаваш, трудно можеш да се наречеш готвач. Той използва постоянно пресни билки и подправки, но най-любимата му е риганът.

Няма как да не го попитаме и за изконната българска кулинарна ценност мусаката. Той може да готви 4 вида – традиционната българска, зеленчукова и 2 вида гръцка мусака. „Много често съм чувал спор какво ядене е мусаката – българско, гръцко, турско или сръбско. Според мен тази от картофи и кайма е типично българска манджа като боб яхнията, а другите „мусаки” са просто редени зеленчуци с кайма.“ Шеф Янакиев е майстор и на блюдата с коприва – в арсенала си има цели 20 такива рецепти.

Продължаваме с опитите да измъкнем още кулинарни тайни от него, а той с най-добродушната си усмивка угажда на любопитството ни така, както угажда на капризите на гостите си. Научаваме например, че от рапаните става страхотна салата, много вкусни са и запържени в масло с чесън и копър.

Цацата, за която всички знаем, че е много вкусна пържена, според шеф Димо е най-доброто мезе за бира в горещите летни дни. Но става и на страхотна рибена чорба.

А какво ще каже за специалната риба Джон Дори? Това е вкусна риба с деликатна бяла плът и твърда люспеста текстура. Риба с морска вода, с лек сладък вкус, която може да се сервира със сос, печена, на пара, пържена. „Марина Кейп“ е едно от малкото места у нас, където може да се опита. Шеф Янакиев прави и специален сос от раци. От черупките приготвя раково масло, с което се мажат рибите за добър вкус и аромат. Прави и супа от раци.

Но стига, че устата ни вече се пълни със слюнка. Наближава време за вечеря и майсторлъкът на шеф Янакиев задълго ще ни задържи край трапезата. И за поредна вечер ще ни убеди, в прохладния ресторант на комплекс Марина Кейп, че храната е щастие.

За резервации: www.marinacape.bg