13-годишен, Уолтър О'Брайън хаква компютрите на НАСА, той е Скорпион от едноименния сериал

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8887482 www.24chasa.bg
Кадър от сериала. На малката снимка е истинският Уолтър О'Брайън.

Oще от съвсем малък един ирландец се интересува живо от технологии. Семейството му му подарява първия компютър, когато е 12-годишен. Само година по-късно същото момче под псевдонима Скорпион успява да хакне системата на НАСА.

Това е Уолтър О'Брайън - един от най-интелигентните мъже в света, чиято лична история вдъхнови създаването на сериала “Скорпион”, който сега върви отново в българския ефир.

Малко след хакерската му атака в дома му пристигат агенти от Интерпол, както обяснява О'Брайън в интервю за ирландския сайт Silicon Republic. Той казва на разузнавачите, че ще им помогне, като им покаже къде са слабостите в техните системи, ако не го забъркват в неприятности. Но не може да разказва повече за това заради споразумение за поверителност.

13-годишен, той основава и компанията си Scorpion Computer Services. Уолтър завършва бакалавърска степен по компютърни науки и изкуствен интелект в университета “Съсекс” във Великобритания. Мести се в САЩ с бизнеса си, който прераства в разработването на софтуер, развиващ изкуствен интелект. Компанията му се специализира в международната сигурност.

Месец след атентата на Бостънския маратон на 15 април 2013 г., при който експлозии убиват трима зрители и раняват други 264, О'Брайън разказва, че е предоставил специален софтуер на ФБР за видеоанализ. И с негова помощ разследващите успяват да разпознаят и да заловят терористите.

За да направи по-сериозна реклама на компанията си, на Уолтър му хрумва идеята да измисли тв сериал. Свързва се с предприемача Скутър Браун, който успява да продаде идеята на Си Би Ес. Първият сезон на поредицата започва да се излъчва от септември 2014 г. Тя се казва “Скорпион” и е направена на основата на предполагаемите случки от живота на О'Брайън.

Уолтър е изпълнителен продуцент на сериала и често дава идеи за развитието на сюжета. Заради това се съветва с различни специалисти за техническата част на историята, като сам разказва как той би се справил с проблемите, пред които се изправят героите във филма. Но от всичко това невинаги се получава достатъчно убедителна история на екрана според някои. Така например националната асоциация на учителите по природонаучни дисциплини в САЩ съветва преподавателите да вземат сериала като пример за неточно или преувеличено използване на природните науки през 2015 г.

Фабулата в “Скорпион” е изградена около идеята на О'Брайън да сформира екип от гениални хора, с които да разрешават проблеми със сигурността и тероризма на глобално ниво. Ролята на Уолтър е поверена на Елис Габел, който участва в “Игра на тронове” и “Интерстелар”.

Сериалът върви всеки делник от 14 ч по “Диема”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро