КК “Труд” възкреси Пинокио с “Жива вода”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8895697 www.24chasa.bg

Популярната детска поредица припомня любими герои

“Приключенията на Пинокио” от Карло Колоди е премиерното заглавие в поредицата “Жива вода” на издателство “Труд”.

И макар че за първи път книгата е публикувана като самостоятелно издание през далечната 1883 година, то и до днес си остава класическо произведение в детската литература.

Интересен факт е, че Pinocchio идва от италианското pino, бор – дървеното трупче, от което Джепето издялва човечето.

Пинокио е жива

кукла, която заради

своята наивност

и заради стремежа си към лесен и безгрижен живот се озовава в редица трудни и опасни ситуации, като неведнъж животът му е в опасност. Накрая започва живот за пример, като учи, работи и се грижи за татко Джепето.

Пинокио е възнаграден за своята доброта - на финала се превръща в истинско момче.

“Приключенията на Пинокио” е адаптирана многократно, като някои версии се придържат към оригинала, а други интерпретират историята по-свободно. По книгата са правени игрални и анимационни филми за киното и телевизията, театрални постановки, мюзикъли, опера. През 1936 г. Алексей Толстой написва известната руска интерпретация на историята за дървеното човече – “Златното ключе, или приключенията на Буратино” - така позната на по-възрастните читатели.

Сред известните

филмови версии

са анимационният “Пинокио” (1940) на “Дисни” и игралният “Пинокио” (2002) на режисьора Роберто Бенини.

Карло Лоренцини Колоди е роден на 24 ноември 1826 година във Флоренция. Колоди е псевдоним — име на красиво градче в Италия, в което е родена майката на писателя. Той умира, без да подозира, че неговите произведения ще го направят световноизвестен. По подобие на алегорията в историята на най-известния му герой Пинокио накрая заживява свой собствен живот, отделен от този на своя автор.

Изданието на КК “Труд” е с твърди корици, пълноцветно. Преводът е от италиански на Весела Лулова Цалова, а илюстрациите на Матея Аркова.

Поредицата “Жива вода” ще продължи с още “жива” класика. Оригинална, истинска!

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София