Левски и Ататюрк на марки, нарисувани от Христо Лозев

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8898517 www.24chasa.bg
Христо Лозев малко преди да почине. Снимката е от архива на историка Румен Манов и се публикува за първи път.

Левски и Ататюрк - два изключително мощни символни образа за България и Турция намират невероятна и неочаквана връзка чрез пощенски марки, правени почти по едно и също време от един и същ автор - българският художник Христо Лозев.

Марката, валидирана у нас през 1929 г. е първият в историята филателен образ на Апостола. 
Между 1929 и 1931 г. Христо Лозев работи в Монетния двор в Истанбул. Именно тогава той рисува Мустафа Кемал Ататюрк.

"Един празничен ден рисувах извън града. Приближиха се два автомобила. От единия слезе Кемал паша с придружаващи го лица. Възползвах се от случая и започнах да го рисувам. Той забеляза това, дойде при мен и попита какво правя. Отговорих, че искам да го нарисувам. На него това му хареса и той с готовност застана пред мен. Аз обаче го помолих да продължим разговора, докато рисувам, за да бъде портретът по-непосредствен, без поза. Кемал паша одобри готовата скица. Сетне въз основа на нея аз изработих пощенска марка с лика на Ататюрк. Тази марка и до днес е в обръщение в Турската република." 

Този спомен на Христо Лозев е поместен в книгата "Кемал Ататюрк. Избрани речи и изказвания", издадена в България през 1981 г. по повод 100-годишнината от рождението турския лидер.

Марките с лика на Ататюрк, рисуван от Христо Лозев са печатани в огромни тиражи и лесно се намират и до днес. За разлика от тях първата марка с образа на Васил Левски, дело на Христо Лозев, е истинска колекционерска рядкост и трудно може да се види. 

Самият Лозев е незаслужено забравен. За него може да се намери само откъслечна информация. Роден е през 1883 г. в Лозенград, завършва българското училище в Одрин. Учи живопис при Иван Мърквичка (1912 - 1914), скулптура при Жеко Спиридонов и графика при Йозеф Питер. 

За него се знае, че е изписал фреските в трапезарията на Хилендарския манастир, които са унищожени след пожарите в манастира. Копия от фреските са запазени в Художествената академия в София.

Христо Лозев е и автор на банкнотата от 5000 лева с лика на Христо Ботев, пусната в обръщение в края на 1924 г., и наричана мило от хората в Царство България "ботевката". Дотогава на български банкноти не се е появявал друг, освен монархът. "Ботевката" е и първата банкнота, която се печата в България, поради което е свързана и с най-голямата фалшификаторска афера в Царска България.

Христо Лозев умира през 1970 г. Преди 10-ина години част от творчеството му се появява на антикварния пазар. Няколко акварела все още се продават. Снимката на Христо Лозев и дипломата му от училището в Одрин са запазени в архива на историка Румен Манов.