Тъмните желания в душата - история в стила на Стивън Кинг

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8903541 www.24chasa.bg

“Рибарят” е история в стила на Стивън Кинг и Хауърд Лъвкрафт от ИК "Сиела"

Изумителната история в духа на романите на Х. Ф. Лъвкрафт, Стивън Кинг и Кормак Маккарти се появява и на български.

Каквито и тъмни желания да криете дълбоко в душата си, има едно същество, което може да ги изпълни. Стига да знаете къде да го откриете и да сте готови да заплатите цената…

На български език вече може да откриете “Рибарят” от Джон Ланган (ИК “Сиела”) - романа, станал носител на престижната награда “Брам Стокър” през 2016 г., който променя облика на съвременната жанрова литература, съчетавайки в себе си космически ужас, фина и изпълнена с меланхолия драма, психологически трилър и някои от най-мрачните елементи от английския и немския фолклор.

Разказването на истории е неразделна част от риболова. Повечето са забавни, предизвикват усмивка, а понякога - дори смях, други са странни, а трети сякаш са изпълзели от най-страховитите кошмари. Като историята, която започва нa ceвер от Ню Йорк, сред неизбродимите гори край град Удсток в планината Катскил, на брега на рекичка, наречена Холандския поток.

Ейб и Дан са мъже с тъжна съдба. Изгубили съпругите си, двамата намират утеха в ново хоби, което да ги разсее от самотното им ежедневие – риболова. В един дъждовен ден двамата се отправят към мистериозната река с черни като мастило води и измамни брегове. Ала случайно отбиване в местното ресторантче “При Хърман” ги завлича на дъното на зловещо и древно сказание, в което сред удавени тайни и прогнили мечти броди една демонична фигура, която местните наричат Der Fischer – същество, изпълняващо човешките желания на твърде висока цена.

А историята на малката Лоти Шмит и нейния баща Райнер, която започва просто като зловеща легенда, следва плавно своя път, докато непрогледният мрак не се прокрадне отново.

Джон Ланган умело играе с читателските очаквания и създава блестяща история в историята, в която се преплитат сюрреалистични картини, мистика и чист, неподправен ужас. История за гнева и изкуплението, за невъзможността човек да продължи напред и за пагубната сила на желанието.

В духа на романите на Х. Ф. Лъвкрафт и Стивън Кинг и суровите творби на Кормак Маккарти, “Рибарят” е несравнимо по своя размах четиво и пример за съвременна хорър епика, която изцяло ще ви покори.

Българското издание се появява с майсторския превод на Надежда Розова, а за корицата е използвана картината Puget Sound on the Pacific Coast (1870) на Алберт Бийрщат.

Още от ИК "Сиела"

Трогателната история на сестрите Марч оживява

в ново издание на “Малки жени”

Шедьовърът “Малки жени” от американската писателка Луиза Мей Олкът се появява отново в изцяло нов превод на Евелина Пенева, за да зарадва няколко поколения читатели (ИК “Сиела”).

“Никаква Коледа няма да е без подаръци.” С тези думи започва една от книгите, без които детството на милиони деца по света не би било същото и която и до днес остава една от знаковите книги на XIX век.

Мег, Джо, Бет и Ейми Марч, или просто сестрите Марч, са коренно различни. Джо е най-опърничавата от тях и мечтае да бъде писател. Ейми е перфекционистката, която иска да стане велик художник. Бет е тиха и свита, но владее пианото до съвършенство, а Мег е красавицата в сэемейството, която мечтае да срещне истинската любов и да има бляскав живот.

Останали без баща си, който е на фронта по време на Гражданската война в САЩ, тези смели момичета трябва да се изправят пред всички изпитания, които размирните времена им поднасят, както и пред неизбежните трудности на порастването. И само благодарение на вярата им една в друга четирите могат да преминат през всички несправедливости и трудности – до момента, в който се превръщат в истински „Малки жени”.

Защото какво място би било бъдещето без близките на сърцето ти?

С чувство за хумор и много любов Луиза Мей Олкът създава наглед обикновена, но истински трогателна история за копнежите и грешките на съзряването, подходяща за момичета и момчета. И макар и отдалечена от нашето съвремие, съдбата на сестрите Марч предава своето универсално послание за повече доброта, смирение и любов.

“Малки жени” става истински феномен след появата си през 1868 г. Редица американски критици определят Луиза Мей Олкът като първата писателка, която изгражда цялостен образ на “американското момиче”. С редица телевизионни и цели седем филмови адаптации (последната с участието на Мерил Стрийп,  Ема Уотсън, Сърша Ронан и Лора Дърн), нейната творба се превръща в една от вечните детски класики, които печелят сърцата на редица читатели. А сега с красивата корица на Фиделия Косева ще намери място в библиотеката на всяко дете.

Сладостта да започнеш наново

Четвъртият роман на Ребека Рейзин - автор на три романа за Париж - “Пътуващото кафене на Роузи” (ИК “Сиела”) разказва как понякога най-доброто, което можеш да направиш, е да отвориш нова страница в живота си. Роузи, изоставяйки успешната си кариера на готвач (и съпруга си), купува ван за кафене. Красивият и романтичен Оливър, който ѝ пише в онлайн форум за пътешественици, и Макс, пленителният ѝ съсед, каращ кръвта ѝ да кипне, правят пътя ѝ забавен. Но кой от двамата ще бъде щастливият завършек на нейната история?

Класацията на ИК "Сиела"