Изпълнителният директор на Heli Air Георги Спасов: Ще полетим отново!

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8905672 www.24chasa.bg

Софийската опера и балет представи свои спектакли на фестивала „Музи на водата“ от 26 юни до 2 август, на сцена на езерото Панчарево. Благодарение на Георги Спасов, изпълнителен директор на Heli Air, който предостави свой терен до езерото за сцена, в близост до водата, зрителите и гостите на столицата се запознаха и докоснаха до изкуството на първия ни оперен и балетен театър като „Рейнско злато“ от Рихард Вагнер, „Лебедово езеро“ от П.И. Чайковски, „Зорба гъркът“ от Микис Теодоракис, „Кармина Бурана“ от Карл Орф и мюзикъла „Мамма mia!“

На 15 август балетът на Софийската опера ще играе на летище София – Север спектакъла „Зорба гъркът“, с който поздравява господин Георги Спасов и летците на Нeli Air.

Георги Спасов: Аз не съм музикант. Нямам и нужния талант. Но по природа ми е дадено любовта към операта и към класическата музика. За фестивала “Музи над водата“ благодаря на маестро Карталов, че даде смисъл на едно прекрасно място, което притежавам на Панчаревското езеро. Този фестивал, любовта на артистите и публиката към това място ме провокира да реализирам проекта там.

Замисълът на този спектакъл под мотото “We will fly again“ възникна при следните обстоятелства. Построихме прекрасен хангар за ремонт на самолети. Чествахме 30 години юбилей на Heli Air с голям спектакъл на Софийската опера и балет, за което издигнахме сцена. Беше жалко да се разруши сцената само за един спектакъл. Осъзнах, че съдбата на артистите и пилотите в обстановката Ковид-19 е подобна. Артистите имат сцена, но не могат да играят, пилотите имат самолети, но не могат да летят.

Този спектакъл е да даде за една вечер сцена на балета и да повдигне духа на колегите в авиацията. “We will fly again“. Всъщност това е последната възможност да има такъв спектакъл на Летище София, защото хангарът от септември ще започне да функционира по предназначение.

На артистите на Софийската опера и балет искам да изкажа голяма благодарност, че ми подариха страхотен спектакъл на 27 юни и ще ни зарадват отново на 15 август. Пожелавам заедно да преодолеем изпитанието, на което сме подложени и да ни радват със страхотните си спектакли. Лично благодаря на маестро Карталов, затова че откри проекта “Музи на водата“.

Сара-Нора Кръстева – художествен ръководител на балета на Софийската опера:  Спектакълът „Зорба гъркът“ ще се реализира с подкрепата на г-н Георги Спасов) и идеята дойде от него,след като успяхме да го впечатлим с това заглавие на езерото в Панчарево. Благодаря му,за гостоприемството и за грижите, които полага за нашия комфорт.

Надявам се, емоционалният заряд на спектакъла, както и на прекрасната балетна трупа на Софийска опера, да плени публиката на това нетрадиционно място. Ще се радвам да ги приветстваме и с други заглавия от репертоара ни , в нашият дом-сцената на Софийска опера и балет.

Изкуството е вид свобода, но в никакъв случай - свободия ( пояснявам, защото като че ли напоследък се бъркат двете понятия). Хората, занимаващи се с балетно изкуство са особено дисциплинирани в живота си. А свободата- тя е вътрешно усещане, свобода на Духа и води към осмисляне на съществуването ни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Диджей Мартен се зарежда с похапване на пица, докато обикаля по задачи в центъра на столицата, видя "България Днес". Екстравагантният музикант отново прикова погледите към себе си с шарено облекло и много татуировки, които са се превърнали в негова запазена марка. Снимки: България

Три часа и 5 минути отне на русенеца Пламен Атанасов да покори връх Шипка... на ръце. Младежът изкачи с длани 885 стъпала като целта му е да постави световен рекорд. От години Пламен Атанасов се занимава активно с уличен фитнес, като има редица медали у нас и зад граница. Атанасов публикува видео с постижението си, от което се вижда

На излизане от аптеката улови кака Лара "България Днес". "Въоръжена" с маска и тъмни очила, водещата на култовото детско предаване "Милион и едно желания" направи впечатление с още по-късата си коса, която направо си бие на момчешка прическа. Снимки: България