Скритите красоти край Русе

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8927968 www.24chasa.bg

Топлите летни дни са любимото време от годината, което чакаме с нетърпение. Ако все пак търсите по-прохладно място, разходката край някоя от по-големите реки е най-подходящият вариант за бягство. Днес се отправяме към Русе – градът на „първите неща“. Наричат го така не само защото от там тръгва първата железопътна линия. Там са създадени и първите асансьор, пивоварна и печатница в страната. Идеята за това пътуване възниква от кампанията на OMV „Заедно преоткриваме България на път“.

Тя има за цел да насърчи пътуването в България като представи интересни идеи за природни забележителности, които всеки може да посети съвсем свободно. За да направи това лесно и достъпно, OMV изготвя списък от 30 идеи за кратки и далечни дестинации в страната и ги събират в албум със стикери „Заедно преоткриваме България на път“. Цената му е 0.99 лв., а OMV България ще дари събраните средства от продажбата на албумите за благотворителност в края на кампанията. Всеки клиент получава комплект от 2 стикера безплатно за всеки 20 лв. от покупката на гориво и/или продукти от ресторанта и магазина, в която и да е бензиностанция на OMV в страната. А всеки, който регистрира кода от последната страница в сайта на OMV, може да спечели една от 30 награди. Всяка награда е на стойност 500 лв. във ваучери за гориво.

Природен парк „Русенски Лом“ се намира на 20 км от Русе. Носи името на река Русенски Лом, образувана сливането на Черни и Бели Лом. От 1970 г. паркът е защитена територия. Разхождайки се там, ще преминете през живописни речни тераси, стръмни скали, пещери и исторически паметници. Освен възможностите за активен и екотуризъм, тук се извършват и много научноизследователски дейности.

Разнообразни са и маршрутите, преминаващи през парка. Един от тях е „Дендропътеката“. Той е с дължина 6 км и е особено подходящ за любителите на растителните видове – флората в парка наброява 902 вида. Пътеката започва от село Нисово и продължава до висока площадка с гледка към река Малки Лом. Спокойно може да направите кратка почивка за пикник или барбекю – по пътя има специално обособени места за палене на огън. А ако решите да удължите разходката си, след още 4 км ще стигнете до Голям Нисовски манастир.

В случай че сте решили да посетите и някоя забележителност, то маршрутът „Грамовец“ е правилният за вас. Той води началото си от Ивановските скални църкви – обект под защитата на ЮНЕСКО. По време на Второто българско царство те са били важен духовен и книжовен център, а в 6 от храмовете и до днес са запазени някои стенописи. Пътят от църквите преминава през многобройни скални масиви. След 12 км достига до заслон с камина.

Недалеч от Русе, край долината на река Русенски Лом, се намира и манастирът „Св. Димитър Басарбовски“. Изграден е през 12-13 век и днес е единственият действащ скален манастир в България. Той носи името на беден пастир, живял в скалите. Няколко са легендите, свързани с него. Според една от тях, владетелят на Влахия поискал мощите на светеца да бъдат съхранявани при него. Те били натоварени на каруца, която не помръдвала от пътя. Въпреки че конете били сменени, тя продължавала да стои на едно място. Така мощите на Св. Димитър Басарбовски били върнати в родното му място.

Русе не е сред популярните туристически дестинации, но околностите му пленяват всички негови посетители. Време е да се отправите към красотите на Северна България!