"168 часа": Принцеса Даяна умира в страх, че ще отнемат децата й

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8955220 www.24chasa.bg
Принцеса Даяна заедно със синовете си Уилям и Хари.

След раздялата с принц Чарлз остава в Кенсингтън, но претърсват покоите й всеки ден

Мъжът й се изнася от двореца, тя украсява банята си с негови карикатури от вестници

Принц Чарлз и Даяна решили да приключат фарса през 1992 г.
Принц Чарлз и Даяна решили да приключат фарса през 1992 г.

На 31 август се навършват 23 години от смъртта на принцеса Даяна, но все още има събития от живота й, които не са толкова известни. Едни от най-любопитните моменти са последните й 5 години, когато тя се разделя с принц Чарлз, но получава развод едва 4 г. по-късно. Безспорно обаче най-вълнуващ за нея остава месец

август през 1997 г.,

който тя определя като най-щастливия през цялото й съществуване.

Тези подробности са описани в книгата “Даяна. Нейната истинска история”, за която тя дава поредица от тайни интервюта на автора Андрю Мортън.

Интересното е, че след публикуването на изданието през юни 1992 г. кралското семейство и поддръжниците на съпруга й открито започват да се държат лошо с Даяна и

настройват британското общество срещу нея,

за да подкопаят имиджа й.

Още на следващия ден след излизането на книгата принцесата и принцът на Уелс провеждат разгорещен разговор на 4 очи и решават да приключат този кралски фарс, като обявят раздялата си официално.

При опит да потърсят благословията на кралица Елизабет II и принц Филип обаче удрят на камък. Двамата напълно отказват дори да обмислят този вариант. Даяна все още не подозирала, че ходът й ще превърне живота й в ад.

Свекърът й решава да я атакува, като демонстративно я подминава на различни събития и й изпраща куп гневни писма. В двореца клюките, нападките и заговорите против принцесата стават ежедневие. Затова

кодираните разговори, неподслушваемият телефон

и машината за унищожаване на документи стават неизменна част от живота на Даяна. Покоите й в Кенсингтън са

претърсвани из основи за подслушвателни устройства

и тя започва да унищожава всяко листче хартия, защото знае, че дори кошчето й за боклук се проверява всеки ден с цел всичко намерено да бъде използвано срещу нея.

Междувременно приятелите на принц Чарлз решават да вземат нещата в свои ръце и изпращат до медиите неговата версия на историята. Изкарват Даяна болна жена, която не може да различи реалност от илюзия. Кралското семейство обаче не иска и да чуе за развод и се опитва да спаси брака на принца и принцесата на Уелс, като им организира летен круиз под надслов “Втори меден месец”. Състои се на борда на луксозната яхта “Александър” на гръцкия милиардер Джон Янис Лацис.

След като опитът е напълно неуспешен, се урежда среща между кралицата, принц Филип, Даяна и Чарлз, на която се обсъжда вариантът за

неформална раздяла

При такава уговорка принцесата на Уелс ще може да води самостоятелен живот в кралското семейство и ще се появява със съпруга си само на официални събития. Чарлз се съгласява да се изнесе от Кенсингтън и оставя жена си да живее там.

Даяна обаче не желае да е като птица в клетка и през есента на 1992 г. започва поредица от срещи с адвоката си Пол Бътнър и личния си секретар Патрик Джепсън, за да планира официалната си раздяла. Те споделят, че тя умирала от страх да не й отнемат децата, а нея да изпратят в изгнание.

Подчинените й не успяват да направят нищо и тя изиграва скрития си коз, като заявява, че ще си вземе децата и ще започне нов живот в Австралия.

Как принц Чарлз успява да я контрира и да надцака коза й, как тя преобразява двореца, в който живее, какво е ежедневието й, защо се съгласява да бъде тайно интервюирана и как склонява кралица Елизабет II да даде съгласие за развода, четете ТУК.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога