Сезонът на Народния театър започна с водосвет

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8961462 www.24chasa.bg
Директорът на Народния театър Мариус Донкин запали свещичката на благословената погача на голямата сцена. на водосвета.

На голямата сцена бе изнесе икона на Св. Богородица

"Бъдете като тези свещички, които държите в ръцете си. Осветявайте с таланта си душите на българите на това благословено пространство - Народния театър, символ на нашата култура. Вярвайте, че бог бди над нас и рано или късно залата ви отново ще бъде пълна. Бъдете здрави, вдъхновени, убедени в божията сила и въоръжени с вярата в негова премъдрост и милоста на божията майка, чийто лик е сега на сцената. И ще успеете".

С тези думи свещеник Лъчезар Вълков започна водосвета за новия сезон на Народния театър и прочете молитва за здраве и благоденствние. "Датата 1 септември съвпада с тази на църковната нова година, което е още един знак за успех", каза той и поръси с китка от здравец със светена вода трупата, голямата сцена и залата.

Беше изнесена чудодейна икона на Св. Богородица, която се пази в кабинета на директора Мариус Донкин. Син на свещеник, той е човекът, възобновил ритуала водосвет в театъра. Беше разчупена огромна топла погача, поднесена с мед, и раздадена по глътка червено вино.

Присъстваха водещите актьори, сред които се открояваше както доайенката на трупата Мария Стефанова, така и звезди като София Бобчева, братя Ангелови, Геро, Николай Урумов, най-новото поколение млади актьори и др. Всички бяха с предпазни маски и поздравяваха директора за началото на сезона.с "На добър път". 

Започнаха и репетициите на няколко спектакъла. Първата премиера е "Страх за опитомяване" от Оля Стоянова на 10 и 11 септември. Режисьор е Стефан Спасов, а в актьорския екип са Емануела Шкодрева, Деян Ангелов, Стефан Къшев и Ненчо Костов. Сценограф е Нина Пашова, а музиката е на Теодосий Спасов.