Бароков комплекс в Антверпен отваря за изложба на Николай Тотев

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8967738 www.24chasa.bg
Една от картините на Тотев, която ще бъде показана в Антверпен

Паметник на културата от XVII век в сърцето на белгийския град Антверпен отваря врати за една уникална изложба на българския живописец Николай Тотев.

Величественият и красив бароков параклис “Годсхайс Лантсхот” с църква и приют към нея е построен през 1659 г. от заможния търговец Корнелис Лантсхот, за да помогне на оцелелите от чумната епидемия. Впоследствие черквата е посветена на света Розалия - покровителка на болните, което в дните на днешната пандемия прави мястото особено символично.

Църквата е пример за фламандски барок с монументалната си фасада, запазения оригинален мраморен олтар и оригиналната олтарна картина “Апотеозът” от Теодор Бойерманс, един от последните велики фламандски барокови художници от XVII век, ученик на Рубенс и съвременник на Ван Дайк, като двамата също са участвали в изпълнението на творбата. 

Николай Тотев предизвиква зрителя на разговор между вълшебните образи, които той създава, и Рубенсовата епоха. Изложбата се организира от белгийската “Грийнкет галери” и се открива на 5 септември. Може да бъде видяна до 12.09. чрез своеобразен “частен вернисаж” заради COVID-19 - с предварителна заявка за посещението, като ще се посрещат до 10 зрители наведнъж с предпазни маски.

Тотев е сред малцината български художници, които рисуват в “арт брут” (сурово изкуство). Критиците го съизмерват с френските и английските живописци в този стил, характерен с психологически проникновени образи. Но при българина има и препратки към магическия реализъм и символизма. Последната му самостоятелна изложба в Белгия е през 2013 г. в Европейския парламент.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Синът на Мишо Шамара проби в европейските клубове с няколко свои рап парчета. Песните на прочулия се в САЩ с артистичното име Lil Sha- Лил Ша се въртят от известно време в нощни заведения в Полша, Чехия и други страни на Стария континент, разкриват запознати с кариерата на 16-годишния изпълнител. Последният хит на наследника на Мишо Шамара е в

Лични и фирмени сметки на Стойне Манолов са запорирани заради обвинения хазартен бос Васил Божков! Действията на разследващите поставят под въпрос бъдещето на комплекса "Царско село" и функционирането на едноименния футболен клуб, собственост на бизнесмена, научи "България Днес". Спецпрокуратурата налага запор на авоарите на Манолов по Закона за

Малка е сцената за големия талант на фолкизпълнителите. Част от родните артисти от кръшния жанр не се ограничават само с микрофона, но и търсят реализация в телевизията. През последните седмици Криско е част от състава на сериала "Ол инклузив". И макар да е рапър, мнозина го определят повече към попфолка