Изложба на забравен карикатурист с присъда от Народния съд

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8967877 www.24chasa.bg
Каменов зад решетките, осъден от Народния съд - автокарикатура

„Константин Каменов. Черно и бяло“ може да се види в столичната галерия „Лоранъ“

Изложбата на галерия „Лоранъ“, макар и носеща заглавието „Черно и бяло“, е много повече от цветна. Тя представя интересен обзор на три драматични за България десетилетия като започва с разказ, връщаш публиката почти деветдесет години назад във времето, за да покаже, че някои теми не са загубили актуалност до днес.
През погледа на карикатурата са представени неуспешни опити за кадрови промени във водещи партии, поискани и по-късно подадени оставки, държавни преврати и последствията от тях, „авантажи“, свързани с ротативни машини и злоупотреби в сферата на железопътния транспорт, сцени от Централния софийски затвор, теглилки с основни фигури на световната политика и илюстрации към книжки за деца...

Кой е художникът?

Кой е Константин Каменов? Камен Каменов? Константин Коцев? С какво е известен този роден през 1901 година в София карикатурист?
Може би най-вече с тежката присъда, която получава от Народния съд през 1945 г.? Името му се споменава и покрай общите изложби на карикатуристите от 30-те години на 20 век и гостуването на групата български хумористи в Белград през 1937 г. Той присъства в писмата и рисунките на някои художници и интелектуалци затворени от „народната власт“ в Централния софийски затвор.

След смъртта на Константин Каменов през 1953 г. споменът за него сякаш бързо се изличава от обществената памет, въпреки че започвайки от средата на 20-те на ХХ в. и следващите десетилетия в пресата са отпечатани стотици негови карикатури (само в рамките на проучването за изданието, съпровождащо изложбата, бяха идентифицирани над 700 публикации в близо 30 вестника и списания).

При наличие на информация за едно значително по обем творчество, естествено поставен изглежда въпросът защо работи на Каменов в оригинал се намират изключително рядко? Конкретен отговор на този въпрос трудно може да се намери - не е изключено част от тях да са били умишлено унищожени от автора покрай превратно развили се събития, други да са се загубили из архивите на различни редакции, а трети да очакват своя откривател под покрива на нечий таван.

Настоящата изложба представя колекция от карикатури, публикувани във вестник „Камбана“, шарж на Григор Василев и Георги Кьосеиванов, публикуван на страниците на в. „Утро”, рядък автошарж на автора от Централния софийски затвор, серия рисунки, свързани със седмичника „Папагал“ и една илюстрация към детския сборник „Щурчово конче“ от Асен Разцветников.

„Имаше много общественици, които смятаха, че голяма чест за тях е да бъдат изкарикатурени“ пише Каменов през ноември 1944 г. по време на разпит, преди да бъде изправен пред Народния съд.
Днес екипът на галерия „Лоранъ“ може да отбележи, че в салона на ул. „Оборище“ 16 са подредени няколко от тези редки оригинали, както и интересна документална част. На разположение на посетителите ще бъдат предоставени информационни материали, включително аудиогид, достъпен за тях през личните им смартфони или други устройства с необходимите функции.

Изложбата се придружава от издание, реализирано в ограничен тираж, което ще бъде достъпно за ценителите още в деня на откриването. Представянето на книгата за Константин Каменов ще бъде осъществено в рамките на отделно събитие през месец септември.

Откриване: 3 септември, 18,30 ч.
София, ул. „Оборище“ 16

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към обущаря за поправка на стари обувки се е запътил Михаил Йончев, видя "България Днес". Естрадният певец подбира облеклото си в червената гама и екстравагантни кръгли очила. След като остави на майстора плик с обувки, изпълнителят продължи към останалите си ангажименти. СНИМКИ: "България

Напълно неразпознаваема, без грим и в спортен екип, моделката Наталия Гуркова върши всекидневните си задачи, видя "България Днес". Моделката паркира в близост до дома си, след което разтовари пазарски чанти. За дневния си тонус Гуркова разчита на прясно изцеден фреш. Липсата на грим тя умело прикрива с много скъпи слънчеви очила

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина