24 часа във Варна - едно магично лятно приключение

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8967882 www.24chasa.bg
Прекрасната гледка от площадката на Галата

Как да прекараме незабравим ден в перлата на Северното Черноморие

Открадвате си ден да се влюбите във Варна - извън шаблоните, че е морска столица, извън стандартните обиколки на Морската градина, делфинариума, главната улица. Ей така, в чара на лятна хулиганка, пълна с изненади във всяка минута.

Кафе на пясък

- на плажа на

“Аспарухово”

Кафе? Търсим най-добрата гледка. Единодушно това е златният плаж на “Аспарухово”, откъдето градът се вижда като на длан. Кафето е с аромат на йод, на звуковия фон на вълните и крясъка на чайките. Декорът, разбира се, е розовият морски изгрев.

Дублажът на 24-часовия ви филм – граченето на онези постоянни квартиранти на бившия “Одесос”. Възможностите за кафе тук са десетки – спретнатите плажни капанчета, под камъшения покрив на малко заведение или в по-лъскава обстановка, където да се почувстваш господар на всяка своя ваканционна минута. След кафето идва плажът. Тук винаги е не само плаж.

Фестивалният

плаж - от

хвърчила до

нощно кино

Плажът тук е емблематичен с това, че е домакин на десетки фестивали. Най-атрактивният от тях - на хвърчилата, вече 8-а година събира малки и големи зрители на една невероятна въздушна феерия.
Ако пък сте почитатели на Мелпомена, именно тук е мястото на друг емблематичен за града фестивал - “Карантината”. Инициатор на това киносъбитие под звездите е школа “Дедал”, филмите са късометражни и винаги извън комерса, а основните действащи лица са млади доброволци. Купонът е гарантиран.  

Друг интересен ивент, на който може да попаднете тук, е “Най-дългата вечеря”. От няколко години той се провежда в началото на септември и събира фенове на нестандартните преживявания на вечеря на пясъка. Организатори са сдружение “Живей активно” с финансовата подкрепа на община Варна.

Всеки желаещ си носи хапване и пийване, а домакините на събитието осигуряват жива музика и екзотичното усещане да участваш в нещо необичайно.

Тази година мероприятието е на 5 септември, а музикален гост са Deep zone project.

Да заключим

любовта

на Галата

Най-близката дестинация до “Аспарухово”, където можете да прекарате незабравимо преди обеда си, е Галата. Тук любимото място е панорамната площадка, където любители фотографи идват да заснемат града, който предлага от тази точка най-невероятната си прелест.

А влюбените пристигат тук с друга мисия. Парапетите на площадката са осеяни с любовни катинари, заключващи най-силните им чувства. Завинаги.

За да се връщат тук отново и отново. И да запечатват в душите си вълшебната панорама.

Да се изгубиш в

Гръцката махала

Идеалният летен следобед е разходка из Гръцката махала. Магично олющените фасади на къщите, духът на стара Варна е тук. Едно от най-магичните места на Варна е Гръцката махала и нейният дух.

За повечето варненци има две обяснения за това, че една специфична част от центъра се нарича Гръцката махала. Едни смятат, че там са живели гърци. Други пък смятат, че това наименование идва от някаква връзка с древния елински град Одесос, върху който е изградена съвременна Варна.  

Повече основания имат защитниците на първата теза. През XIX век около Римските терми, които тогава още не са били разкопани, а от тях е стърчала само т.нар. Римска кула, наистина са живеели варненци, самоопределящи се като гърци.

Дали те са били такива, или са били българи, които са се гърчеели, е основа за ожесточени спорове дори и в днешно време.

Тук пътешествениците ще открият разкопките, черквата “Малката Богородица”, където се пази чудотворната икона на Светата майка, ще пият кафе на някое от многобройните кокетни заведения на ул. “Дръзки”.

Разходка в

най-старата баня

на Балканите

Едно от най-интересните места за посещение в този район са Римските терми. Намиращи се в югоизточната част, те са най-голямата обществена антична сграда, открита досега в България.

Сравнително добре запазените стени очертават внушителна постройка, вдигната на повече от 7000 квадратни метра площ.
Руините са привличали вниманието на историци и археолози много преди да започнат археологическите разкопки. Още в 1906 г. австрийският учен Ернст Калинка определя останките като антична постройка.

Огромна заслуга за събуждане на научния интерес към тази старина и за запазването имат братята Шкорпил - пионери на археологическата наука в България и основатели на Варненския музей. Те смятат, че останките са от ранновизантийска сграда.  

Карел Шкорпил е инициатор и на първите укрепителни работи по най-високо издигащия се над терена фрагмент от стена, наречен от варненци Римската кула - име, с което руините бяха известни преди цялостното разкриване на старината.

Наблюденията и изследванията на споменатите учени са били затруднени от насипа, образувал се върху термите след тяхното разрушаване. Мястото бе напълно застроено с жилищни сгради. Разкопките, които Археологическият музей във Варна проведе от 1959 до 1971 г. под ръководството на Милко Мирчев, откриха основната част на сградата.

Под съществуващите днес околни улици остават част от помещенията, както и най-южната артерия от западната подземна галерия. Римските бани на древния град Одесос, днешна Варна, са най-голямата обществена сграда на Балканите.

Финалът на

вечерта – опера

под звездите,

питие до вълните

Нощна Варна предлага много варианти за завършване на 24-часовото туристическо приключение. Сред тях са десетки музикални фестивали, сред които симфонични, джаз и оперни вечери в Летния театър.

Вкусна морска храна в някой от десетките крайбрежни ресторанти пък е задължителна част от приключението. И за финал - питие до вълните. Тук се намират едни от най-култовите плажни барове по Северното Черноморие. Жива музика и танци край басейни, невероятни нощни разходки край морето, а защо не и едно голямо нощно къпане, са естественият завършек на вечерта.

24 часа, след които Варна е завинаги в сърцето ви.