Поглед към миналото и разходка край старата столица Велико Търново

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8970385 www.24chasa.bg

Всяко лято си обещаваме повече пътувания и приятни преживявания. Ако все още не сте се отдали на приключения, имате време да го направите преди края на сезона. Днес ви предлагаме да се отправим на разходка към столицата на Второто българско царство – Велико Търново. Идеята ни хрумна от кампанията на OMV „Заедно преоткриваме България на път“.

Тя има за цел да насърчи пътуването в България като представи интересни идеи за природни забележителности, които всеки може да посети съвсем свободно. За да направи това лесно и достъпно, OMV изготвя списък от 30 идеи за кратки и далечни дестинации в страната и ги събират в албум със стикери „Заедно преоткриваме България на път“. Цената му е 0.99 лв., а OMV България ще дари събраните средства от продажбата на албумите за благотворителност в края на кампанията. Всеки клиент получава комплект от 2 стикера безплатно за всеки 20 лв. от покупката на гориво и/или продукти от ресторанта и магазина, в която и да е бензиностанция на OMV в страната. А всеки, който събере стикерите в албума и регистрира кода от последната страница в сайта на OMV, може да спечели една от 30 награди. Всяка награда е на стойност 500 лв. във ваучери за гориво. Кампанията на ОМВ продължава до 30.09.2020 г.

В края на 12. век Велико Търново е бил един от най-добре укрепените градове. Посещавайки го, несъмнено трябва да се отбиете на крепостта Царевец. В миналото там е имало 3 входа, които са се охранявали от бойни кули. Най-известната сред тях е Балдуиновата. Смята се, че латинският император Балдуин Фландърски е бил затворен в нея след като през 1205 г. е пленен от цар Калоян в битката край Одрин.

Днес пътят от главния вход е напълно възстановен. Той води до върха на хълма Царевец, където се намира Патриаршеската църква. Впечатляващи в нея са иконописите, пресъздаващи сцени от важни моменти по време на Второто българско царство. Непосредствено под църквата се намира и царският дворец, откъдето държавата са управлявали царете Асен I, Петър IV, Калоян, Иван Асен II, Иван Александър и Иван Шишман.

През годините след разкопки в крепостта са открити основи на 470 жилищни постройки, 23 храма, 4 манастира, както и златни облекла и накити. Една от легендите разказва, че в крепостта се е намирала и царската монетарница, а под нея се съхранявало съкровище. При нахлуването на турците обаче цар Иван Шишман заповядал тя да се срине, като на мястото останали само купчина камъни.

След това кратко бягство в миналото, е време да се върнем към действителността. Шофирайки от Велико Търново към Севлиево, може да отбиете за разходка до Еменския каньон. Началото на Негованската пътека, водеща до него, е в село Емен. Това е и първата екопътека в страната, създадена още през 1922 г.

Едно от най-впечатляващите места в каньона е водопадът Момин скок. Името му произлиза от легенда, според която 3 млади момичета са се хвърлили от скалите, за да избягат от гонещите ги османци. Водопадът е висок 10 метра, а широкият вир, образуван под него, е подходящ за плаж в горещите летни дни.

Само на 7 км от Велико Търново се намира Преображенският манастир. Той е изграден през 11. век, но по време на турското робство е напълно разрушен. По-късно, през 19. век, е възстановен. Тогава част от сградите, както и т. нар. звънарник с камбаните, са изградени от възрожденския майстор Кольо Фичето. Манастирът впечатлява със стенописите си, като особено впечатление прави „Колелото на живота“, дело на Захари Зохраф. В манастира разказват, че през 1991 г. огромна скала пада в манастира в близост до църквата. Тогава не са пострадали нито посетителите, нито постройките в двора, а част от скалата е там и до днес.

Велико Търново, както и забележителностите и природните красоти около него, са наистина впечатляващи. Където и да изберете да се отбиете, със сигурност няма да съжалявате. Време е за кратко завръщане към приказките от миналото!