Дестинация Благоевград и природни съкровища скрити сред планинска прохлада

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8970401 www.24chasa.bg

Август отмина, но жегата продължава. Ваканцията все още е желана. Дните в Благоевград са горещи и сякаш прохладата, идваща от Рила ни нашепва, че е време за пътуване. Уикендът е съвсем близо и моментът е идеален да се пуснем метафорично по течението на Бистрица и да позволим прохладата на заобикалящите ни планини да ни покаже, че е повече от препоръчително да си вземем малко почивка.

Местоположението на града, лековитите минерални бани, и любимите ни близки дестинации за разходка - Рилския манастир, Мелник, Роженския манастир и парка Бачиново не са единствените уикенд дестинации, които са подходящи за спокойна семейна разходка.

Сверяваме времето за приключения с часовниковата кула и отваряме страниците на албума с природни дестинации на OMV. С вдъхновение и нетърпение се впускаме в тяхната кампания „Заедно преоткриваме България на път“, имаща за цел да насърчи пътуването в България като представи интересни идеи за природни забележителности, които всеки може да посети съвсем свободно.

Трите дестинации, които ще разгледаме в следващите редове са част от списък с 30 идеи за кратки и далечни дестинации в страната, всички събрани в албум със стикери „Заедно преоткриваме България на път“. Цената му е 0.99 лв., а OMV България ще дари събраните средства от продажбата на албумите за благотворителност в края на кампанията. Всеки клиент получава комплект от 2 стикера безплатно за всеки 20 лв. от покупката на гориво и/или продукти от ресторанта и магазина, в която и да е бензиностанция на OMV в страната. А всеки, който събере стикерите в албума и регистрира кода от последната страница в сайта на OMV, може да спечели една от 30 награди. Всяка награда е на стойност 500 лв. във ваучери за гориво. Кампанията на ОМВ продължава до 30.09.2020 г.

Стобските пирамиди

Рилският манастир е любима дестинация през всички сезони, а пътят от АМ Струма към него минава през красиви и живи селца, едно от които е Стоб – дом на едноименните Стобски пирамиди. Дестинацията е на около половин час път от Благоевград.

Добре изградена и поддържана екопътека започва от селото и се вие в тихата прохлада на малка горичка, която неусетно ще ви отведе до спиращата дъха гледка на скални кули с височина до 12 метра, образувани от вековната ерозия на земна пръст и въображението на природата. Обърнете внимание на указателните табели – на тях има полезна информация и още по-интересната легенда за образуването на най-забележителните образования – каменните сватове.

На връщане може да посетите и църквата „Св. Прокопий“. Църквата е изградена през 1393г. и това е единствената черква в България, която носи името на този светец - покровител на пчелите.

Панорамна алея „Стъпалата“ в местността Голак (до Разлог) на около час

На около час път от слънчевия ни град е едно от най-красивите места за разходка с децата - Панорамна алея „Стъпалата“, която е изградена през 2015 г. в местността Голак.

Алеята се извисява над града, а в най-високата й част има дванадесетметрова модерна кула, от която се открива спираща дъха гледка към Разложката котловина и Пирин. Разходката отнема не повече от 15 мин., а по панорамната пътеката има множество интерактивни табла и кътове за почивка.

Интересен факт за избора на името на алеята - то е вдъхновено от самата гледка към Пирин планина. Ако се загледате в посока хижа Яворов ще забележите седем на брой стърчащи мраморни зъбера – т.нар. „Стъпала“.

Язовир Пчелина на не повече от час и половина

За всички любители на фотографията, язовир Пчелина е добре известна дестинация, която е красива във всеки един сезон. Язовирът е изграден на мястото на потопеното село Пчелинци през 70-те години и до него има два основни пътя, по които може да се стигне. Единият ще ви отведе до места за риболов, точно срещу най-високата част на язовира, на която се извисява параклисът св. Йоан Летни. За да стигнете до параклиса, трябва да влезете в село Поцърненци (веднага след град Радомир).

Според легендите, параклисът е построен още през 1350 г. и до ден днешен е свободно достъпен. От всяка една посока от него се простира изящна панорамна гледка към язовира и околностите му. А за любителите на птиците – вземете си биноклите, защото край язовира може да наблюдавате чапли, патици и други.

Преди да тръгнете на път, проверете изправността на колата и не забравяйте да се заредите с лека закуска и тонизиращи напитки от най-близкия обект на OMV в района на местности в Югозападния регион.