Туризъм за заети хора

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8972744 www.24chasa.bg

Ново практическо ръководство по маршрута Ком-Емине от ИК “Сиела”

“По билото на Балкана” от Ива Петрони

Непостижима мечта ли е Ком-Емине?, пита Петрони - известна журналистка.

Авторите на неповторимото практическо ръководство за любители на планината “През пет планини” Ива Петрони и фотографът Димитър Алексов се завръщат с нов наръчник за всеизвестния, макар и внушаващ респект маршрут Ком-Емине, “По билото на Балкана” (ИК “Сиела”).

Новият наръчник от поредицата “Туризъм за заети хора” на журналистката Ива Петрони и фотографа Димитър Алексов - “По билото на Балкана”, ни повежда по следите на най-популярния пешеходен туристически маршрут в България. Ком-Емине, завършекът на европейския път Е-3, който започва от Сантяго де Компостела и достига чак до другия край на континента, често внушава респект на планинарите със своите стръмни пътеки и 650 километра дължина. Но няма причина любителите на върховете да странят от него, както доказва заклетата пътешественичка Ива Петрони.

Петрони ни повежда на смайваща, но все така достъпна обиколка по тайнствените пътища на Стара планина и някои от най-красивите ѝ гледки, като разказва за личните си преживелици, дава неоценими съвети за маршрути с кола, възможности за преспиване, както и кои са най-добрите места за набавяне на вода и храна.

Текстът се допълва и от ценна информация за хижите по пътя, логистиката и степента на трудност на всяко предстоящо изкачване, височинен профил на различните отсечки и GPS координати.

Разделяйки пътя от Ком до хижа “Кашана” на осем етапа, Петрони показва как всеки от тях може да бъде осъществен в рамките на не повече от уикенд. Предлага се и вариант за линейно преминаване на маршрута за пътешественици, които не желаят да го делят на етапи.

Богатството на луксозния цветен пътеводител “По билото на Балкана” е допълнено от впечатляващите фотографии на Димитър Алексов, достигащи до редица емблематични места като Искърското дефиле, Лакатнишките скали, водопад Синия вир, връх Мургаш, Петте кладенеца и Зъберите в Етрополската планина.

Още едно инересно заглавие:

Средновековна рицарска драма привлече вниманието на режисьора Ридли Скот

Мащабното  изследване на Eрик Джагърс, базирано върху удивителен реален случай - средновековна рицарска драма, достига и до българските земи.

Драматичният конфликт между Жан дьо Каруж и Жак льо Гри остава извън учебниците по история, но става пример за истинска средновековна приказка, в която Стогодишната война на територията на Франция придобива различни измерения.

Мащабното изследване “Последният дуел” (ИК “Сиела”) от Ерик Джагър съживява тази забравена легенда, в която двама рицари се изправят един срещу друг, а съдебните спорове се решават чрез битка.

През 1386 г. няколко дни след Коледа огромна тълпа се събира в парижки манастир, за да наблюдава как двама мъже се бият до смърт - те трябва да докажат чия кауза е справедлива в очите на Бог. Рицар се изправя срещу своя оръженосец, а на карта са заложени честта и животът на една дама.

Когато завърналият се от битка нормандец Жан дьо Каруж научава, че съпругата му Маргьорит обвинява оръженосеца Жак льо Гри, стар приятел на съпруга ѝ и негов колега придворен, че я е изнасилил, не му остава нищо друго, освен да заведе жалба пред още ненавършилия пълнолетие крал Шарл VI.

Льо Гри обаче твърди, че е невинен, а тълпата започва да се съмнява в думите на вече бременната Маргьорит. Съдът, озовал се в задънена улица, постановява съдебен дуел, но съгласно тогавашните закони, ако рицарят загуби от оръженосеца, съпругата му ще бъде осъдена на смърт за лъжовно обвинение. Предстои свирепа битка, при която всеки от участниците в конфликта ще се изправи пред потенциално фатален край...

Базиран на реални събития и комбиниращ любопитни исторически факти, “Последният дуел” е задълбочено и детайлно изследване на една противоречива епоха, което постепенно измества сюжета си от Западна Европа към Източна и дори достига тогавашните български земи - споменати са градовете Казанлък, Видин и Никопол.

Изчерпателен летопис и същевременно с това напрегната драма, книгата вдъхнови и американския режисьор Ридли Скот, който вече работи по филмовата адаптация на творбата на Ерик Джагър с участието на Мат Деймън, Бен Афлек и Адам Драйвър.

“Последният дуел” е в разгара си… но никой не може да предвиди края му.

Класация на издателство „Сиела”
(24 – 30 август)

1. „У майкини” – Иво Сиромахов
2. „Жокери 2: Аса в небето” – съставител Джордж Р. Р. Мартин
3. „Малкото шато в Прованс” – Рут Кели
4. „Тревожни хора” – Фредерик Бакман
5. „Крадецът на целувки” – Л. Дж. Шен
6. „Последна спирка Аушвиц” – Еди де Винд
7. „Малки жени” – Луиза Мей Олкът
8. „Кръстникът” – Марио Пузо
9. „Една френска сватба” – Хана Тъниклиф
10. „Момчето, което чуваше всичко” – Робърт МакКамън