Николаос Цитиридис пее рап от дете, сега възражда MC Greka

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8977741 www.24chasa.bg
Сега е готов за новия сезон на шоуто, който стартира на 7 септември по Би Ти Ви СНИМКИ: ОЛЕГ ПОПОВ

В осми клас тв водещият влиза в хевиметъл банда, оттогава не спира да прави музика

MC Greka, Додо, Николаос. Всички те имат фенове в различни сфери и са пожънали успехи с нещата, които правят. Но имат едно общо нещо - че са един и същи човек.

Николаос Цитиридис вече е достатъчно известен, откакто зае мястото на Слави Трифонов в Би Ти Ви и стана водещ на вечерното шоу на телевизията, което носи неговото име.

Много преди това обаче шоуто е било в кръвта му и той го е показвал по различни начини - чрез рап парчета, които измисля на момента в творчески дуели с други рапъри, писане на ревюта на вафли или като стендъп комедиант на сцената на Комеди клуб. Но едно е ясно - само в едно поприще на таланта и творческия заряд на Цитиридис му е тясно.

“Давам си сметка, че са много образите, които съм развил през годините. Дали ще е ревюта на вафли, дали ще е Додо от Комеди клуба, или MC Greka, който обича да си прави шеги с музиката...”, казва тв водещият.

“Любовта към музиката винаги е съществувала в живота ми. Едно време, като бях малък и седях у нас по цял ден, повече разчитах на радиото, отколкото на телевизията, а пък компютър въобще нямах. Обожавах да слушам радио, оттам започнах да се вълнувам, да следя класации, да се интересувам от изпълнители и да си намирам любимци. След това, когато човек влезе в гимназията, се заформят групички, най-често на базата на музикални предпочитания. В осми клас попаднах в групата с метълите и лека-полека си

направихме

хевиметъл банда

с мои съученици

И оттогава не съм спрял да създавам музика и да репетирам. В 11-и клас спряхме да репетираме, но аз продължих да свиря на барабани, преди две години ходех на уроци по пеене. Обичам да правя неща, които са свързани с ритъма, защото смятам, че ритъмът на думите, на музиката и на живота ни карат да подскачаме, да се замисляме и да носим някаква емоция”, разказва Цитиридис. Затова не е случайно, че това лято смени телевизионното студио със звукозаписното и направи дуетна песен с Мила Роберт. Идеята се появява почти на шега, когато след участие на Мила в “Шоуто на Николаос Цитиридис” той ѝ пише да благодари за гостуването и подхвърля небрежно, че би се радвал да работят заедно някой ден.

“А тя каза: “Абе, знаеш ли, аз имам една идея?”. Разказа ми за “Смешно е” и каза, че аз много добре съм щял да се впиша в това нещо. Седнахме, поразказахме си идеите, написахме някакъв текст и парчето стана за 3 срещи - една за текста, една за записа в студио и една за заснемането на клипа - 5-часов снимачен ден”, спомня си Цитиридис.

Намира, че вероятно били неразбрани от режисьорска гледна точка. На видеото през цялото време има воден знак, наподобяващ тези на стоковите банки за снимки.

“Идеята беше да разиграем такива стокови кадри, които са абсурдни, и смисълът да бъде в това, че няма много смисъл. Карайки аудиторията да се замисли за това, че 26-годишен и 24-годишно момиче си предлагат брак и чакат деца, е нещо, което би могло да остави зрителя в леко учудване. Аз много обичам да карам хората да се чудят какво всъщност виждат. Обичам да провокирам”, казва той. В парчето обаче той не е Николаос Цитиридис, а MC Greka - закачка с тийнейджърството му и рап образ, който тогава си изгражда. Дори участва в рап батъли (битки), в които двама изпълнители застават на сцената и започват да говорят в рап ритми напълно импровизирано пред публиката. Сегашната телевизионна звезда се впуска в тези батъли като на шега - след идея на негов приятел да се изправи срещу друг свой приятел, също аматьор по онова време.

“Той ми каза: Организирам рап батъли за аматьори и смятам, че ти и Пешо ще се вържете добре, ако се изправите един срещу друг. И понеже сме приятели с този Пешо, нямах проблем да го направя, обаче впоследствие Пешо отпадна като мой претендент. Но аз си казах - щом е за аматьори, няма проблем, ще се пуснем. Тогава всякакви излизания на сцената за мен бяха любопитни особено ако бяха предизвикателство за мен. Но се оказа, че този рап батъл въобще не е за аматьори. В подобни битки имаше хора като Секта, Пинк, Рос - все ъндърграунд имена, които, ако се интересуваш, всяват някакъв респект”, спомня си Цитиридис, който тогава е още тийнейджър, а гореизброените имена са вече наложени авторитети в рап средите. В първата си битка обаче Цитиридис се изправя срещу пловдивско момче. “И без да бъда груб - съсипах го и спечелих наградата на публиката”, спомня си той. Това е първата му, но не единствена победа на рап попрището. 

Здравей, приятелю мой, гръцки,

познайте кой стъпи на тая сцена с безброй мъки... започва претендентът му под псевдонима ПКТ в една от тези битки и продължава своя рап разказ за нещата от живота и подхвърляния и нападки срещу противника - МC Greka. Той му отговаря на свой ред:

Беше кратко като първия му път...

Но май ти ходиш още на училище за бавноразвиващи се... след което следват бурни аплодисменти от публиката. Много често или почти винаги в тези битки рапърите използват нецензурни думи и изрази, на които тийнейджърската публика истински се забавлява, макар че някои от нападките биха накарали доста хора да се изчервят. След повече от 15 минути размяна на реплики в рап стил публиката възнаграждава с бурни аплодисменти участниците и определя победител - MC Greka.

Затова, когато уговарят с Мила Роберт какво и как да правят по парчето, “изискването” на Николаос било да се появи отново под псевдонима MC Greka. “Просто много ми се искаше той да се появи поне още един път отнякъде и да покаже, че е тук и че хората трябва да се страхуват от него, особено в сънищата си”, казва нескромно и с присъщото си чувство за хумор талантливият водещ. Допълва, че

всеки,

който се

занимава

с нещо, с

което той не се

занимава, трябва да

е щастлив, че

Николаос все още

не се е захванал

да го прави

И тъй като публичните му образи не са един и два, Цитиридис отделил време през лятото да ги анализира и ревизира.

“Прекарах го като лятна ваканция, общо взето. Успях да отида до българското море - в Лозенец, и през останалото време събирах сили, почивах си вкъщи и като един ученик играх на компютърни игри и се забавлявах сам вкъщи. Много скучно лято, ако трябва да бъда честен. Но беше време за равносметка - да видя какво сме направили миналия сезон, да изчистя грешките за себе си и се надявам да не си личат в следващия сезон”, казва той. Затова гледал, изследвал и анализирал всичко, с което се занимава. 

“Беше направена равносметка. Не смятам, че съм направил нещо, което не е баш, по-скоро имах времето да осъзная някои неща. Примерно, когато съм на сцената в Комеди клуба, за мен е много важно да знам каква е нагласата на публиката - какво искат да видят, дори какво виждат от седалките в залата. Разбира се, когато създавам съдържание - било телевизионно или стендъп комедия, не съм се водел толкова по това какво иска да чуе зрителят, а по-скоро какво искам аз да кажа и да го кажа така, че те да ме разберат. Вече мисля, че имам представа какво публиката смята, мисли и иска да види и чуе от едно актуално предаване”, казва водещият.

В една от рубриките в предаването Цитиридис учи баба Троци на рап, а тя него - на умения от своята младост. Най-вероятно ще я виждаме и през новия сезон, макар да са се поизчерпали нещата, на които всеки може да научи другия.

“Обсъждаме в момента как и къде да включим баба Троци. Но ще ѝ измислим нова и интересна роля, в която да я включим, защото тя стана любимка на зрителите, както и на екипа. Тя е най-сладкото бабе, което човек може да срещне. Не знам на колко е години, но е с усещането на тийнейджър”, казва още водещият. Предстоят и още новости във вечерното шоу на Би Ти Ви, но засега Цитиридис ги пази в тайна. Все пак се знае, че ще има повече активности за гостите, повече забавление и по-малко от информационния жанр.

“Обичам да

провокирам гостите,

защото тогава разбираш той как реагира в определена ситуация, в която не е бил поставян. Особено когато е пред камера, такава ситуация би била много интересна”, казва той. 

Помни всяко свое предаване, останал очарован от всичките си гости, може би защото не се познавал с тях лично преди това, и натрупал много незабравими моменти. Дори с екипа си. Сред тях е балетният спектакъл, който изиграват той и момчетата от бенда. Друг запомнящ се момент от изминалия сезон си остава гостуването на Калин Врачански и един почти инцидент, който остава скрит за зрителите. В шоуто водещият и Калин Врачански си размазват лицата на възглавници с брашно и яйца.

“Първия път, когато забих главата на Калин, бях сигурен, че съм му счупил носа. Слава богу, не се случи това, но се чу някакъв страшен удар, не знаех, че възглавницата е толкова мека и може да пропадне. Бях се притеснил за секунда, но това само аз си го знам”, казва водещият.

И цялата първа седмица няма как да я забрави, защото била наситена с много емоции и силни моменти.

“Първата ми седмица беше абсолютно брутална. Започваме с голям гост - Юлиан Вергов, първо шоу, вълнуващо си е. Във второто издание с гост Тита екипът реши да ми разкаже играта (имаше игра от типа “Истина или предизвикателство”, в която Тита трябваше да пие коктейл с неизвестно за нея съдържание. След като опита от него, каза, че е алергична към една от съставките и има вероятност да започне да се задушава - бел. авт.), обаче не знаеха аз колко добре съм подготвен за това, знаейки, че ако някой трябва да умре по телевизията, това трябва да се случи в рекламите, и обявих такива, защото не исках Тита да се свлече на диванчето. След това беше Тото, в четвъртък Койна (Русева) ми заби жесток шамар, а в петък беше Силвена Роу, която, ако нямаше камери, а може би и те не ѝ пречеха чак толкова много, щях да бъда, най-меко казано, съблазнен”, спомня си Цитиридис.

След шеметната първа седмица и още няколко забавни случки обаче се наложи предаването да бъде преформатирано буквално за часове - без бенд, без гости на живо и с намален наполовина екип заради противоепидемичните мерки. Затова водещият започна да прави интервюта на всевъзможни места - качен на 20-метрова вишка, в двора на старчески дом или чрез социалните мрежи.

“В началото нямахме много време да мислим. Всичко стана много бързо и много рязко. Знаехме, че интервюта в студиото вече не може да се правят, затова излизахме и ги правехме по безопасен начин, без да броя вишката. Но изнесохме предаването и забавлението извън студиото. Аз съм убеден, че в световен мащаб това е единственото шоу, което се преформатира по такъв начин толкова бързо. Сега останах приятно изненадан, че в САЩ, когато започнаха новите сезони на Джими Фалън, Стивън Колбер, Джими Кимъл, те започнаха да правят това, което ние правихме цял сезон. Всеки ден с интервюта по скайп, сам човек в студиото. Нашият екип се превърна в световен пример, пионер в това как се прави късно вечерно шоу в ситуация на пандемия”, казва той и признава, че вероятно това, че е млад и бил неопитен, всъщност е помогнало на него и предаването в този критичен момент. 

“Ситуацията беше толкова луда.

Аз нямах опит като

водещ, камо ли като

пандемичен водещ

Наложи ми се много бързо да преформатирам в главата си всичко как искам да изглежда. Разбира се, че е за добро цялото това нещо”, казва той. Благодарение на пандемията успява да интервюира световни звезди по скайп. Сред тях са Ричард Маркс, стилисти и танцьори на Бионсе и хора от екипите на най-големите кумири на Цитиридис.

Сега е зареден с още повече енергия и ентусиазъм за новия сезон и няма търпение той да започне. Първата му среща със зрителите ще бъде в понеделник, 7 септември, от 22,30 ч в ефира на Би Ти Ви.