Спектакълът „Кармина Бурана“ омагьоса публиката

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8985943 www.24chasa.bg

Балетът „Кармина Бурана“ отново омагьоса зрителите на 4 септември на крепостта Цари Мали град, след представлението на „Зорба гъркът“ от предишната вечер. Балетната трупа на Софийската опера с художествен ръководител Сара-Нора Кръстева изповядва философията, че един съвременен балет като „Кармина Бурана“ може да събуди емоции и да изпълни публиката с неописуем възторг като кой да е класически спектакъл.

Трупата на Операта направи впечатляващо представление. Изкуството на балета, което съединява съвременност и класика, построи мостове между минало и настояще. Талантливите артисти на балета на Операта, облечени в интересни и нетрадиционни костюми, впечатлиха с играта си всички присъстващи. Чрез танца те споделиха искрено своите емоции с публиката на фестивала „Портал на два свята“. Зрителите аплодираха балетния шедьовър „Кармина Бурана“.

Спектакълът е едно от модерните произведения в съвременната хореография. „Кармина Бурана“ е определяна от някои като оратория, от други като сценична кантата, но всъщност представлява синтез от светски песни за любов, вино и жени. Невероятната, прекрасна музика на Карл Орф най-накрая е видяна в пълния си блясък като сценично произведение. Хореографията на Фреди Франдзути разкрива трудния преход от младостта към зрелостта. Група странстващи проповедници осъзнават, че светът не се управлява от морални принципи. Тогава те създават кръг от хора, които следват правилата на добродетелта и се гмуркат в живота, пълен с наслади. Удоволствието от съществуването, великолепно изпълнените танци омайваха зрителите чрез поезия, която пародира клишетата на проповедта.

Марта Петкова и Цецо Иванов споделиха своите впечатления след представлението на „Кармина Бурана“.

Марта Петкова: За мене тази сцена на крепостта Цари Мали град, заредена с много история, е пълна с магия. Благодаря от мое име и от името на зрителите, че това лято акад. Пламен Карталов, директор на Операта, ни разкри нови, привлекателни сцени като тази на Панчаревското езеро и тази на крепостта край Самоков. Сцената беше голяма, удобна и бих казала, че е една от най-хубавите, на която съм играла. Благодаря и на публиката, която се сля с нас, а ние с нея!

Цецо Иванов: „Кармина Бурана“ за мене е щастливо преживяване на много хубаво, историческо място, което ще помня дълго. Сцената е удобна, осветлението разкошно и спектакълът се простря в нощта като едно великолепно послание към зрителите: „Бъдете радостни от факта, че имаме великолепна, фантастична природа и неповторима сцена, каквато рядко се среща. Благодаря на публиката затова, че чувствата ни бяха взаимни!“

В „Кармина Бурана“ участват:

Марта Петкова – прима балерина, София Цуцакова – Абенанти - соло – балерина, Кристина Чочанова – Иванова- соло-балерина, премиер – солистите: Цецо Иванов, Александър Александров, Емил Йорданов, Джон Абенанти и балетистите : Франческо Конджусти, Матю Уитъл и Георги Банчев.

Балетът се изпълнява с музика от запис.

Хореография, сценография, художествено осветление и костюми – Фреди Франдзути

Репетитори: Мария Илиева, Трифон Митев

Помощник режисьор: Риолина Топалова

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата