Фотографът Джоел Майеровиц показва в изложба разрухата от 11 септември

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8999109 www.24chasa.bg
Тази снимка фотографът е озаглавил "Кулата близнаци". СНИМКИ: ДЖОЕЛ МАЙЕРОВИЦ

Сутринта на 11 септември 2001 г. терористи от ислямската военна групировка “Ал Кайда” отвличат четири пътнически самолета. Похитителите умишлено разбиват два от тях в двете кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. За по-малко от два часа кулите се сриват до основи.

Районът бързо е ограден и класифициран като местопрестъпление и е затворен за всички. Това, което се случва на Кота нула - същото място, където доскоро се е издигал Световният търговски център в Ню Йорк,

през месеците след

трагедията остава

строго пазена тайна

Един фотограф обаче успява да заснеме всичко. Това е Джоел Майеровиц, който според мнозина е сред най-влиятелните улични фотографи. Той е единственият, който получава безпрепятствен достъп до мястото. Снимките му показват отблизо трансформацията на Кота нула през следващите девет месеца - от пълно опустошение до реконструкцията на основите.

Фотографиите на Майеровиц се възприемат не само като почит в памет на хилядите загинали, но и като ярко свидетелство за неуморните усилия на множеството полицаи, пожарникари, строителни работници, инженери и доброволци, които помагат в процеса на почистване.

Образите на физическа разруха и емоционална сила

запечатват в

снимките моментите

на смелост,

състрадание

и солидарност,

настъпили там. Кадрите, които Джоел Майеровиц заснема, стават основата на големия национален архив The World Trade Center Archive, който е част от постоянната колекция на Музея на Ню Йорк.

Сега, 19 години след трагедията със Световния търговски център, променила света, снимките на Джоел Майеровиц ще бъдат показани за първи път и у нас.

Експозицията “След 11 септември: образи от Кота нула” ще бъде открита на 11 септември, в петък, от 18,30 ч и ще остане до 25 октомври в Софийската градска художествена галерия (СГХГ).

Тя е част от календара на културните събития на Столичната община за 2020 г. и се прави от фондация МУСИЗ в партньорство с посолството на САЩ, СГХГ и с благодарност към студио Joel Meyerowitz, галерия Howard Greenberg, Ню Йорк, и галерия Polka, Париж.

Авторът на изложбата -Джоел Майеровиц, е определян като

основоположник

на новата цветна

фотография

През 60-те и 70-те години на миналия век тя не се приема сериозно и няма място в света на изкуството, където преобладават черно-белите изображения. Работата на няколко пионери, сред които и самият Майеровиц, играе важна роля в промяната на това отношение.

Като един от основателите на новата цветна фотография той оставя сериозно влияние върху по-младото поколение и е двукратен носител на наградата Guggenheim Fellow, получава също медал на Кралското фотографско общество, както и още редица значими отличия.

Джоел Майеровиц има над 30 издадени книги и над 350 самостоятелни и групови изложби в музеи и галерии по целия свят. Фотографиите му са част от големи публични колекции, сред които тези на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк, “Метрополитен” музей на изкуствата в Ню Йорк и Музея на американското изкуство на Уитни, Ню Йорк. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"