Истински бум на селския туризъм в Италия заради COVID-19

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9016168 www.24chasa.bg
Едно от най-известните и луксозни места в Тоскана е имението La Gigliola. СНИМКА: Авторът

В едно от най-прочутите имения в Тоскана, отворено за гости, се произвеждат 8 бели и червени вина и екологично чист зехтин

След локдауна заради епидемията от COVID-19, която изпразни световните туристически центрове като Рим, Флоренция и Венеция, туризмът в Италия се пренасочи към по-уединени дестинации в селския туризъм. Според местния статически институт те са близо 23 000, разполагат с 253 000 легла и почти 442 000 места в заведенията за хранене към тях.

През 2019 г. тези райски кътчета са били посетени от над 13 милиона туристи. Перлата в короната на този бизнес естествено е Тоскана, която освен с живописните си пейзажи привлича туристи от цял свят с уникалната си кухня и с производството на световноизвестните вина “Кианти”.

Тези дни излезе

стряскаща

статистика за

загубите в туризма

през последния

месец

Само през август Италия е загубила близо 3,6 милиона чуждестранни туристи, което се равнява на 70% спад, и близо 2 милиарда евро по-малко приходи. В средата на август италианските власти очакваха скок на чуждестранните посетители, което обаче не се оправда и това, за жалост, ще влоши още повече ситуацията в сектора, който вече загуби 220 000 работни места. Близо 50 000 фирми в бранша са на ръба на фалита.

Според статистиката през август 2019 г. над 5 милиона чуждестранни туристи са предпочели да прекарат своята ваканция в Италия, акумулирайки 37 милиона хотелски резервации и харчейки над 4 милиарда евро.

Близо 6 от 10 италианци това лято са предпочели морските курорти на Сицилия, Пулия, Калабрия, Емилия-Романя и Сардиния, а 8 милиона не са могли да си позволят да отидат на почивка заради липса на средства.

Преди 20 години собствениците, които предлагат селски туризъм в Италия, получиха огромни финансови инжекции от Европа, което им помогна да реновират имотите си и да ги пригодят за съвременните изисквания на хотелиерския бизнес, като това даде мощен тласък на селския туризъм.

След като по време на локдауна италианското правителство освободи бранша от данъци и такси, в момента планира и сериозни мерки за възстановяването на туризма, който е от най-засегнатите сектори в страната.

Едно от най-известните и луксозни места в Тоскана е имението La Gigliola. Ренесансово селище с

двайсетина къщи и

селскостопански

постройки отпреди

500 години,

разположено в околностите на Монтеспертоли само на 20 км от Флоренция в едно от най-живописните места в областта. Разпростира се на няколко хълма с пейзажи като от картините на Леонардо да Винчи на площ от над 3000 декара, от които 700 декара само с лозя, маслинови плантации, вековни дъбове и кипариси.

Собственичката на имението Ана Пиацини ни разказа, че то се стопанисва от нейното семейството от 50 години и разполага с четири самостоятелни вили за над 50 гости, три басейна, тенис на корт, игрище за боулинг, зала за билярд, собствена винарска изба, в която се произвежда уникалното вино Chianti docg San Enrico и още седем бели и червени вина плюс екологично чист зехтин, който носи името на селището.

Ана и семейството ѝ прекарват четиримесечния локдаун изолирани в имението и не крие, че ѝ е било много трудно да стартира отново. Голяма част от хотелите в Италия останаха затворени през този сезон, защото собствениците им сметнаха, че няма да успеят за спечелят достатъчно, за да покрият разходите си. Ана обаче приема предизвикателството, отваря La Gigliola, когато никой още не е бил наясно какво ще се случи след локдауна, и не съжалява. Туристите не закъсняват, но за разлика от предходните години това лято преобладават италианците. Наплашени от вируса и рестриктивните мерки, местните туристи тази година масово предпочетоха уединението сред природата пред пътуванията в чужбина и големите туристически центрове.

Имението La Gigliola е като излязло от приказките и е място, наситено с история. В него се намира една от малкото запазени средновековни кули в Тоскана, която още

преди 800 години е

превърната в

параклис,

посветен на св. Енрико. В началото на века това миниселце е било собственост на известното благородническо семейство Милани, от което произлиза и дон Лоренцо Милани, който в същия този параклис получава просветление и се отдава на Господ. По време на целия си живот свещеникът революционизира образователната система в Италия и създава нов образователен модел за децата от бедните семейства.

Италианците със сигурност знаят как се прави туризъм и как да промотират забележителностите си. Ето защо са оптимисти, че след като през вековете са преживели няколко епидемии от чума, войни и множество природни бедствия, ще се преборят и с тази криза. Най-важното за тях в момента е завръщането към нормалността и точно с това са свързани най-големите им очаквания от италианската политика през предстоящия политически сезон.