Дишащи хелий алигатори и нарцистични вежди взеха Антинобелови награди

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9029709 www.24chasa.bg

Заради пандемията от новия коронавирус тридесетото издание на церемонията за годишните Антинобелови награди бе записана и излъчена в интернет, вместо да е тържество на живо в университета Харвард, съобщиха световните информационни агенции.

Учени от САЩ и Канада получиха наградата за психология за метода си за установяване на нарцисистите чрез изучаване на веждите. Наградата за акустика спечелиха изследователи от Австрия, Швеция, Япония, САЩ и Швейцария за изследването на женски китайски алигатор, поставен в помещение с обогатен с хелий въздуха.

Сред лауреатите на наградите за 2020 г. бе антрополог, създал нож от замръзнали човешки изпражнения и учен, установил, че паяците предизвикват студени тръпки у изследователите на насекоми.

"Беше кошмар, отне ни месеци, но се справихме", каза Марк Ейбрахамс, редактор на сп. "Годишник на невероятните изследвания", основен спонсор на събитието.

Сред победителите тази година са плеяда световни лидери, които се мислят за по-умни от лекарите и екип учени от Нидерландия и Белгия, изследвали защо ни подлудяват звуци като този от дъвченето например.

Метин Ерен още от гимназиалните си години е обсебен от историята за инуит от Канада, направил нож от собствените си изпражнения. Историята се повтаряла като легенда, но дали е истина? Ерен и колегите му решили да разберат. Ерен, който е асистент преподавател по антропология в университета Кент в Охайо и съдиректор на лабораторията по експериментална археология, използвал истински човешки изпражнения, замразени до температура минус 50 градуса и им направил остър край. След това опитал да реже месо с уреда. "Ножовете от ако са пълен провал. Няма емпирична база за тази иначе фантастична история", каза той в телефонно интервю. Поуката от изследването е, че има много градски легенди, които почиват на фалшива или недоказана наука. "Идеята ни беше да покажем, че доказателствата и проверката на фактите са жизнено важни", каза той.

Ричард Ветер спечели Антинобелова награда за проучването си защо хората, които посвещават живота си на изследване на насекомите, изпитват ужас от паяци. Тезата му "Ентомолози арахнофоби: защо два крака имат значение" е публикувана в списание "Американски ентомолог" през 2013 г.

По време на изследването си пенсионирания вече изследовател и специалист по паяците, работил 32 години в катедрата по ентомология на Университета на Калифорния Ривърсайд, че много любители на насекомите мразят паяците.

"Винаги ми е било много смешно, когато говоря с ентомолози за паяци, все намираха начин между другото да кажат - О, мразя паяци", сподели Ветер в телефонно интервю.

Той установява, че много любители на буболечките са имали неприятен опит с паяци, включително ухапвания и кошмарни сънища. Фактът, че паяците често са мъхнати, бързи, тихи и имат плашещи очи, стряска ентомолозите.

Тазгодишната Антинобелова награда за медицинско образование си поделят няколко световни лидери, сред които президентът на САЩ Доналд Тръмп, британският премиер Борис Джонсън и руският президент Владимир Путин за отношението към пандемията от новия коронавирус.

"Всички те смятат, че преценката им е по-добра от тази на хората, които изследват тези процеси през целия си живот", каза Ейбрахамс.

Той опитал да се свърже с отличените лидери и да ги покани да си получат наградите, но нямал късмет. "Щеше да им е забавно да участват", смята той.

Деймиан Денис и колегите му спечелиха Антинобелова награда за медицина за създаването на нова диагноза в психиатрията - мизофония или гневът, който изпитваме от звуците, издавани от други хора.

Денис, преподавател в университета на Амстердам, Нидерландия и психиатър, специализирал в работа с пациенти с тревожни, компулсивни и импулсивни разстройства, бил вдъхновен за изследването от пациентка, която така се вбесявала от кихането на другите хора, че й се искало да ги убие.

"Имам доста познания в компулсивните разстройства, но тези оплаквания не се вписваха в нито една позната клинична картина", обясни той в имейл.

За да спазят традицията Нобелови лауреати да връчват наградите на антинобелистите, организаторите избрали необичаен видео ритуал. Всеки победител получил по имейл документ с инструкции как да сглоби сам наградата си под формата на куб. За да изглежда така, сякаш истински Нобелов лауреат им връчва наградата, той протягал ръка към екрана и победителят протягал към екрана своята ръка със собственоръчно направената статуетка.

Както обикновено, повечето от лауреатите приеха с радост антинобеловото признание. Според Денис наградите се подиграват с истински научни изследвания, но въпреки това привличат общественото внимание върху тях и ги популяризират.

Ерен е присъствал на церемонията по връчването на наградите през 2003 г. като студент в Харвард и сподели, че е развъ

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена