Да плащаш, за да прелъстят половинката ти

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9033086 www.24chasa.bg
Японците разчитат на частни детективи, защото избягват конфронтацията и публичните прояви на страст. СНИМКА: РОЙТЕРС

Тази японска форма за разваляне на брак става все по-популярна

Японецът Такеши Кувабара среща омъжената Рай Исохата в супермаркет. Представя ѝ се за самотен компютърен специалист и книжен плъх, който трудно създава контакти. Вероятно заради тази информация жената бързо го допуска до себе си. Започват често да общуват и отношенията им стават интимни. Докато се срещат в хотел, колега на Кувабара тайно прави снимки. Точно те по-късно ще послужат на съпруга на Рай, за да се разведе с нея.

По време на бракоразводното дело жената разбира, че е станала жертва на манипулация. Кувабара не е компютърен специалист, а вакаресасея, или професионален разбивач на семейства.

Да, в Япония има такава професия. Става въпрос за частни агенти, които биват наемани от хора да съблазнят половинките им. Обикновено от тях се изисква да документират изневярата, тъй като японското законодателство приема подобни доказателства за разтрогване на брак, когато няма взаимно съгласие.

Такъв е случаят и на Рай Исохата. Гневна, тя решава да сложи край и на отношенията си с Кувабара. Въпреки че е женен и има деца, той обаче не е склонен да я пусне. В крайна сметка я удушава с парче въже. Осъден е на 15 г. затвор.

И макар тази история да се е случила през 2010 г. и да шокира дълбоко японското общество, се оказва, че вакаресасея все още съществуват, даже бизнесът им процъфтява.

Английската писателка София Скот посвещава голяма част от времето си през последните години, за да проучи тази странна форма за разваляне на брак, особено след като установява,че тя съществува и в други страни. Тя толкова дълбоко изследва проблема, че е поканена да бъде наблюдател в Британо-япоската юридическа асоциация. Според Скот това е начин да се излезе от трудна ситуация, без да се влиза в конфликт с любим човек, който е време да напуснем. А и отсрещната страна е много по-вероятно да се съгласи на раздяла, ако е влюбена в някого в същото време.

Oсвен това не при всички случаи се изисква да се съблазни партньорът. В повече даже поръчката е просто да се създаде приятелство с него, за да се установи дали той изневерява с друг човек. Например съпруга има подозрения, че мъжът ѝ кръшка и наема вакаресасея да провери дали това е така. Той започва да ходи във фитнеса, който посещава съпругът. Снабден с информация от жената за интересите му, бързо завързва отношения с него. Стават приятели и един ден съвсем по мъжки съпругът му признава, че си има гадже, даже ги запознава, което е достатъчно, за да бъдат направени снимки и събрани доказателства за съпружеската измама.

“Западът е склонен да смята този бизнес за сензационен и дори екзотичен, но истината е, че подобни услуги съществуват и в други части на света. Те могат да включват по-малки злепоставящи операции или да се извършват от частни детективски агенции, а не от специализирани за съблазняване, но като цяло подходът не е много различен”, казва пред Би Би Си английската писателка, която вече издаде и първата си книга по въпроса.

В Япония около 270 агенции рекламират, че извършват вакаресасея, повечето са подразделения на детективски фирми. Тези услуги са доста скъпи, признава Юсуке Мотидзуки. Той е бивш музикант, който превръща дългогодишната си страст към детективски истории в своя професия по разваляне на отношения. По думите му цените варират от 3500 до близо 190 хил. долара, като най-скъпо се плаща за известни лица и политици, където работата изисква висока степен на секретност. Трябва да се познават добре и законите, особено тези, регулиращи брака и разводите. Например японските не разрешават проникване в частна собственост без разрешение или чрез заплаха. Затова събрани по този начин доказателства не се представят в съда. Но те могат да помогнат за разваляне на любовни отношения, каквито са повечето поръчки.

Журналистката Маи Нисияма обяснява, че неща като вакаресасея процъфтяват в Япония, тъй като в страната има пазар за всичко. Например могат да се наемат фалшиви членове на семейство, помощници за помиряване на бивши любовници или да се принуди детето да се откаже от неподходящо гадже.

Психолози смятат, че всичко това се дължи на факта, че японците избягват конфронтацията и публичните прояви на страст. Освен това жените в Япония стават все по-силни и все по-често предизвикват раздялата, но законът и културата продължават да ги насърчават да изглежда така, сякаш това е идея на мъжа. “Посредниците са много важни в японската култура. Навремето е имало селски сватовници, но с промяната в обществото много от тях се елиминират. Така че платените услуги се появяват, за да запълнят празнина”, казва професорът по психология Шизуо Мачизава.

Адвокатът Шого Ямагами пък разяснява, че работата на професионалните разбивачи на семейства е полезна не само за постигане на морално удовлетворение, но и за финансови ползи. Доста хора си спестяват плащания на сериозни издръжки, след като докажат виновно поведение от страна на половинките си при развод. Тяхната работа дава възможност и да се разбере защо някои партньори лъжат.

Понякога вакаресасея се наемат и да опозорят дадено лице или пък да го принудят да подаде оставка. Представители на бизнеса казват, че обикновено мъжете са по-лесни мишени и невинаги е необходимо да бъдат съблазнявани от добре изглеждащи агенти. Подходът им е да търсят слабото място на човека, за които е поръчката. Често това може да е някакъв порок, който той се опитва да прикрие като употреба на наркотици или алкохол. Тогава въобще не е нужно блестяща жена, а някоя сродна душа, за да бъде той разобличен публично. Методите им включват и фалшиви бизнес сделки и фалити, при които пускат дори мними съдия-изпълнители.

Тъй като почти пред нищо не се спират, за да изпълнят задачата си, критиците им ги наричат неморални. От вакаресасея агенциите обаче твърдят, че никога не приемат случай, без подробно да интервюират клиента и да разберат какви са мотивите му. Понякога се налага да разпитват и съседи какво мислят за дадено семейство или човек, преди да решат да го разрушат. Срещу допълнителна такса някои агенции дори предлагат услуга “последващи грижи”, за да помогнат на клиентите си да не попаднат отново в ситуация, в която не могат сами да решат личните си проблеми. Става въпрос за консултации как например да изглеждат по-привлекателни и забавни, как да възбуждат интереса на половинката си с разкази, че някой ги ухажва.

Папагал издаде стопанина си, че кръшка

Израелски бизнесмен бе издаден от говорещия си папагал, че изневерява на жена си. Заради коронавирусната криза мъжът се принудил да работи в пристройка към къщата си, но не съобразил, че новият му офис е в близост до клетката на птичката.

След известно време съпругата му забелязала, че освен имената на всички членове на семейството, които бил научил в продължение на години, папагалът започва да произнася и едно непознато, женско. Тя попитала мъжа си дали знае нещо по въпроса и той ѝ отговорил, че скоро е наел нова секретарка, с която често му се налага да говори по служебни въпроси, тъй като все още е неопитна. Това обаче не ѝ прозвучало много достоверно и тя наела частен детектив, за да го следи.

Той ѝ представил папка с доказателства, че съпругът изневерява и се е срещал с любовницата си дори в домашния офис. На база получените снимки и видеоклипове съпругата е завела дело за развод и се очертава да получи солидна сума пари според условията на брачния им договор.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Любослав Пенев, Стойчо Младенов, Златомир Загорчич или Миодраг Йешич? На "Армията" отново се търси треньор, който да върне европейската слава на големия ЦСКА и да се бори с "Лудогорец" за шампионската титла. "Нужен ни е човек, който е израснал в ЦСКА и е наясно с морала, изискванията и традициите на клуба - коментира пред "България Днес"

Фаворитът за нов треньор на "Левски" Славиша Стоянович ще заложи на предимно български екип. За разлика от предишния му престой на "Герена", сега той ще заложи на родни помощници. По всяка вероятност в щаба му ще има само един чужденец, който ще дойде с него. Това със сигурност няма да е дясната му ръка в отборите

Невероятната хърватка Дона Векич се отдаде на пълен релакс по време на пандемията. Дългокраката тенисистка намери райско местенце в италиански курорт и очевидно няма намерение да участва повече по турнири до края на сезона. Бившето гадже на Стан Вавринка още не може да преживее раздялата. Двамата бяха заедно в продължение на няколко години