Хиляди се събраха на пазар, както е било преди век в Златоград (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9035912 www.24chasa.bg
Снимки Авторът

Хиляди жители и гости на Златоград се върнаха назад във времето с възстановка на един пазарен ден от преди 100 години. По калдаръмите в Стария град оживяха тогавашните персонажи на бозаджията, вестникарчето, ваксаджийчето, войници, кокони, продавач на маслини, латернаджия и др. Всички дюкяни в стария град бяха извадили щандове със своя продукция, а туристите си купуваха чанове и ризи с народни шевици.

Над 250 самодейци участват във възстановките, съобщи Александър Митушев, организатор на празниците. Според Митушев хората са зажадняли за празници след въведените рестрикции заради коронавируса. Улиците в града се оказаха тесни за множеството, а пред десетките скари се извиха опашки.

Част от самодейците се изявяваха и на сцената. Сред тях бе и гайдарски състав от 50 души, в който свири и кмета на общината Мирослав Янчев.

Възстановката е част от Делювите празници в Златоград. Част от събитията бяха концерт на Деси Добрева, премиера на филма на Симеон Идакиев – „Магията Златоград“, колоритното празненство ХоРеМаг с родопска вечер на открито.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена