Бунтарско есе срещу образователната система с първа награда на конкурса “Бодлите на таралежите”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9036224 www.24chasa.bg
Наградените ученици позират с журито, в което са Бойко Василев, Иво Сиромахов, Димитър Томов и Бойко Ламбовски (от дясно на ляво).

“Аз обвинявам образователната система” - така наречен, бунтовният текст на 15-годишната Севилай Салим от Черноочене получи първа награда за есе на 14-ото издание на конкурса за ученическо творчество “Бодлите на таралежите”.

Първата награда за разказ е за 15-годишния Кирил Димов от Казанлък и сатирично-фантастичния му разказ “Когато веганите изпият слънцето”.

Призовете бяха връчени днес, 20 септември, от социолога Кънчо Стойчев, който е председател на фондация “Братя Мормареви”. Тя е организатор на конкурса, в който тази година взеха участие рекорден брой ученици - близо 200, с над 300 свои произведения.

Втора награда заслужиха Силвия Йолова от Мездра за есето си "Парадоксът на XXI век" и Теодора Георгиева от Силистра за разказа си "Момчето хвърчило".

Журито в състав Бойко Василев, Иво Сиромахов, Димитър Томов и Бойко Ламбовски отбеляза масираното присъствие на коронавируса в текстовете на младите българи, но и нарастналата непримиримост към фалша и бездушието във всички сфери - от семейството до политиката.

Награди получиха и педагожки, посочени от призьорите ученици - преподавателките Фикрие Дормуш и Валентина Димова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена