Театрите с готови програми до Коледа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9036556 www.24chasa.bg
Залите ще приемат до 30% от капацитета си, спазват се и противоепидемичните мерки.

Следете всеки ден сайтовете ни, съветват от трупите

Според приетите вчера (25.11.) нови по-строги противоепидемични мерки театрите се оказват “облагодетелствани” - разрешава им се да пускат 30% зрители. Например в столичния “199” на 199 места могат да седнат 60 ценители могат да гледат премиерната пиеса “Боклук”, постановка на Ивайло Христов, с участието на актриси от ранга на Елена Телбис, Весела Бабинова, Светлана Янчева, Анастасия Лютова. Всички театри имат подготвена програма до края на годината, но съветват да се следят сайтовете им за актуални новини.

Ето какво предлагат софийските и извънстолични театри до края на 2020 г. (Данните са от 25 ноември до 18 ч - б.р.):

- Национален театър “Иван Вазов”

Няма да се състоят: за днес - “О, ти, която и да си...” и “Капитал(на)грешка; 27.11. - “Терамин: музика, любов и шпионаж”; 6.12 - “Облог”.За декември в програмата има 38 представления (общо на трите сцени). Най-често се играят “Лисичета”, “Какво да правим с виолончелото?”, “О, ти, която и да си...”, “Когато гръм удари, как ехото заглъхва”.

- Сатиричен театър “Алеко Константинов”: “Спазвайки всички актуални разпоредби на здравното министерство, продължаваме да играем за вас! И не забравяйте: театрите са най-безопасните места, в които хората могат да се събират!”, казват от трупата. До края на ноември има 6 представления. През декември трупата ще играе до 23.12. с един почивен ден - 14.12., като в повечето дни са ангажирани всички сцени. Цени на билетите - 10 до 20 лв, рядко до 30 лв.

- Театър на Българската армия

До края на годината са програмирани 27 от най-популярните спектакли на трупата. Коледната почивка е от 23 до 30.12. На 31.12. също се играе.

- Музикален театър

От 1 до 13 декември Музикалният театър отново се превръща в приказно царство за децата. Тогава ще се играят само детски спектакли - “Зимни музикални приказки”. Премиерата на музикалната приказка “Копче за сън” по едноименната пиеса на Валери Петров и музика на Георги Генков ще е на 1.12. от 11 и 17 часа.

- Апел на Столичния куклен театър: “Поради усложняващата се епидемична обстановка и със съзнанието, че здравето на зрителите и екипа на театъра е най-важно, взехме отговорното решение да отменим всички спектакли от 23.11. до 6.12. включително”.

-  Открита сцена “Сълза и смях”: До края на месеца са отменени “Тест”( 27.11.), “Лъжата” и “Ромео и Жулиета”(29.11.). Засега програмата за декември е запълнена.

-  Театър “Възраждане” засега няма отменени представлени, включително детски.

- Младежки театър

През ноември са отменени 6 представления. За декември програмата е пълна (играят до 22.12 вкл.).

- Театър  199 не променя ритъма си на работа. Днес се играе премиерната постановка “Боклук”. До края на ноември могат да се гледат още “Времето е спряло”, “Отворена брачна връзка”, “Влюбена, сгодена, изчезнала” (27, 28, 29.11. от 19,30 ч, в неделя се играе за децата “Малката кибритопродавачка” (11,30), а на 30.11.- “4000 мили”. За декември в афиша има 30 представления, сред които и за деца.

- Осем представления са в програмата за декември в Драматичния театър в Пловдив. Трупата успява да се върне в ритъм, след като преди месец актьорът Ивайло Христов се разболя от COVID-19 и редица постановки паднаха. “Работим с пълна пара, но се предлага да се отложат за по-нататък някои от по-мащабните пиеси като “Одисей”, в които играят голям брой актьори”, съобщи зам.-директорът Деница Димитрова. В момента двама души от театъра са с положителни проби от коронавирус, но те са технически лица. “Интересът на публиката е солиден - билетите се изкупуват бързо”, подчертава Димитрова.

- Шест постановки включва програмата на драматичния театър “Адриана Будевска” в Бургас до 17 декември и нито една не е отменена засега. В афиша са пиесата “Милионерът” по Йордан Йовков на режисьора Богдан Петканов, която ще се играе два пъти. Бургазлии могат да гледат и “Омайна нощ”, “Животът е вкусен”, “Последният янки” и “Умопомрачение”.

Театрите с готови програми до Коледа

- В тежките дни на изолация Варненският театър и опера ще приютят XXI Коледен музикален фестивал 2020 и V Международен балетен форум 2020. Оперите “Макбет” и “Норма”са включени във варненския афиш на 4 и 10 декември.