Ди Каприо подкрепя борбата за спасяване на реките в Босна и Херцеговина

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9045925 www.24chasa.bg
Леонардо ди Каприо СНИМКА: Ройтерс

Актьорът Леонардо ди Каприо и Фондация Робърт Редфорд, известни с активното си ангажиране за опазване на планетата, са подкрепили Коалицията за защита на реките в Босна и Херцеговина в борбата й за забрана на изграждането на малки водни електроцентрали и незаконното използване на реките и ресурсите на страната, съобщава информационният сайт Кликс.

Коалицията започна от днес глобална кампания за спасяване на реките в Босна и Херцеговина и вече е получила подкрепа от борци за опазване на околната среда от цял свят.

Ди Каприо и Редфорд са използвали социалните мрежи, за да предупредят за проблема с реките в Босна и Херцеговина и да запознаят приятелите си с кампанията, започната от коалицията.

"Оставете реките в Босна и Херцеговина да текат свободно. В тази страна са изградени, градят се в момента или са планирани над 430 малки водни електроцентрали, с което се унищожават някои от най-непокътнатите европейски реки и гори, а водата се отклонява и замърсява", се казва в призива за защита на реките в страната в Туитър.

В текста се посочва, че ако правителството не забрани изграждането на малки водни централи, хиляди диви реки, диви животни, които зависят от тях, но и хора ще бъдат подложени на риск.

Активисти за защита на природата от цял свят подкрепят борбата на природозащитниците от Босна и Херцеговина за забрана на строителството на малки водни електроцентрали и за пренасочване на средствата за тях към екотуризъм и и соларни електроцентрали и ветрогенератори.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена