Улично изкуство, женска енергия и утопични картини печелят конкурса MOST

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9046786 www.24chasa.bg

Четвъртото издание на MOST: конкурс за българско съвременно изкуство, се откри в зала “Оборище 5”.

Тази година изложбата включва творбите на четирима автори със свой разпознаваем и отличаващ се стил - Михаела Савова, Татяна Харизанова, Трендафила Трендафилова и Давид-Йоан са тазгодишните финалисти в конкурса за съвременно изкуство.

Мика Сав е самоука художничка на 28 години. Фокус в нейната работа е женствеността и женската енергия като всеобхватна сила, която създава живот и въвежда ред в хаоса. Освен артистичната си натура, Мика е избрана за една от най-добрите млади лидери в класацията на сп. “Форбс” 30 от 30.

Татяна Харизанова е родена в София и завършва Професионалната гимназия за изобразителни изкуства “Проф. Николай Райнов”. От 2007 г. се отдава изцяло на живописта. И двете серии, включени в изложбата, са движени от силата на звуково отсъствие, от желание да улавя момента на спокойствието и постигането на съвършената тишина.

Трендафила Трендафилова е родена във Варна. Завършва Националната художествена академия. Печели редица награди за изкуство. Вълнува се от утопията на романтичното общуване в съвременния синтетичен и технологичен свят. Изразяването на емоции и чувства в интернет, дублирането на физическия свят чрез различни медии във виртуалната реалност се превърна в предпочитан начин на живот.

Давид-Йоан е роден в София, израснал в семейство на художници. През годините Давид-Йоан е участвал в много стрийт артфестивали, както и конкурси в цялата страна. Всяка една картина, казва той, търси пулса на настоящето с лек привкус на минало и сладостта от очакване на бъдещето.

Инициативата е  ориентирана изцяло в подкрепа на български автори, за да им предостави нови възможности за творчески изяви и професионална реализация на локално и международно ниво.

“Идеята ни е MOST да се превърне в ежегодно събитие с традиции, институционална подкрепа и международно признати ментори”, казват от галерия “Оборище 5”.

Инициативата на галерията е реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

С оглед на безопасността изложбата ще може да бъде разгледана от ценители и колекционери от 24.9. до 4.10. със свободен достъп в работното време на галерията.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена