Наградният фонд на Нобеловата награда ще се увеличи със 110 хиляди долара

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9048248 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Наградният фонд на тазгодишната Нобелова награда ще се увеличи с 1 милион шведски крони /110 хиляди щатски долара/, съобщи за изданието "Дагенс индустри" председателят на Нобеловия фонд Ларс Хайкенстен, цитиран от световните агенции.

Сумата на приза, която беше присъждана на Нобеловите лауреати, варираше през годините, но сега ръководството на фонда възнамерява тя да продължи да расте. По думите на Хайкенстен "повишаването на размера на паричния еквивалент е важно за укрепването на позициите на Нобеловата награда по отношение на конкуретните отличия по света". Той поясни, че сегашната мярка е станала възможно благодарение на текущото съотношение на загубите и на капитала на фонда, предава БТА.

Когато сегашният председател зае поста преди девет години, той въведе програма на икономии с която паричната награда падна с 20 процента от 10 на 8 милиона крони. През 2017 година тя беше увеличена на 9 милиона.

Обявяването на Нобеловите лауреати ще се състои през месец октомври. По-рано през тази седмица беше съобщено, че церемонията по връчването на Нобеловите награди, която традиционно се организира през декември, тази година заради пандемията ще протече в нов формат. Вместо в Концертната зала на Стокхолм, тя ще бъде проведена онлайн.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сред кораловите рифове на Червено море се гмурна Андреа. Певицата замина за поредната си ваканция, като този път реши да направи пътешествие с круизен кораб. Андреа успя да се гмурне край бреговете на Египет и да се наслади на прекрасните подводни красоти. Русата изкусителка прилича на русалка, а подводните видеа, качени в инстаграм профила й

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"