Клип на народна песен заснет на 2236 м в Пирин

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9049943 www.24chasa.bg
Валентин Велчев в клипа към песента си "Благословен"

На 2236 м надморска височина - на езерото в подножието на връх Безбог, бе заснет клипът към народната песен "Благословен" на младия изпълнител Валентин Велчев.

Врачанският певец представи песента си в края на август на фестивала "Пирин фолк" в Сандански. Клипът е сниман на най-посещаваната дестинация за това лято, а именно подножието на връх Безбог.

Той се извисява на 2645 метра надморска височина и е обвит с легенди. Една от тях е, че бог Перун имал красива дъщеря, чийто дом бил край Самодивските езера. Наблизо живеел бог Бес, който искал да открадне девойката. Братът на момичето - Джангал, научил за това и се опитал да я спаси. Настигнал Бес на един връх, убил го и го затрупал с камъни. Оттогава мястото носи името Безбог, а камъните там са следи от случилото се.

Друга легенда разказва, че хората сами са кръстили мястото така, след като възкликнали: "Това място е без Бог!", заради трудните и тежки времена, в които живеели.

Точно преди снимките на клипа обаче е открит невзривен боеприпас, което довело до отцепване на природния парк.

Песента започва с "Чуйте, пирински върхари, сини езера, тамо де сте, се оглежда млада ми душа" и клипът е на точно такъв фон. Музиката и текстът са дело на Антония Рангелова, а аранжиментът - на виртуозния македонски акордеонист Сашко Митовски.