Кинофестивалът "Синелибри" отваря зала 1 на НДК за първи път след пандемията

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9070005 www.24chasa.bg

Световният режисьор Жан-Жак Ано ще журира онлайн, но се очаква да дойде в България

Фестивалът "Синелибри" ще е първото събитие в зала 1 на НДК след затварянето й заради пандемията от коронавирус, обявиха организаторите му.

За голямото международно кино-литературно събитие у нас се очаква да пристигне и световноизвестният режисьор Жан-Жак Ано, който е почетен председател на журито. Той ще връчи и голямата награда в конкурсната програма, в която ще се състезават 7 филма. Надпреварата е със заглавие "Ако всички мислеха еднакво, нямаше да има състезания".
Международното жури ще заседава онлайн, но всички са поканени в България и в зависимост от пандемичната обстановка биха гостували у нас.

За първи път в историята си и фестивалът "Синелибри" ще се състои онлайн, но това не отменя прожекциите и в зали. Първият филм, който ще бъде представен, е френската криминална комедия "Кръстницата". По време на 21-те фестивални дни ще има и 6 галавечери, в които ще бъдат прожектирани премиери на френски, италиански, датски, унгарски, португалски и испански филми.

"Синелибри" започва на 18 октомври и ще продължи до 8 ноември, като събития ще има не само в София, а и във Варна, Бургас, Габрово, Стара Загора, Пловдив. Велико Търново и Благоевград са новите градове, които ще бъдат част от фестивала.

Мотото на тазгодишното издание е "Възпитание на чувствата" - по едноименния роман на Гюстав Флобер, с което фестивалът ще отбележи 140-ата годишнина от смъртта на френския писател реалист.
"Живеем във времена, в които е ключово да се учим да възпитаваме чувствата, да разбираме, да овладяваме емоциите, времена, в които е хубаво да погледнем навътре в себе си или навън към себе си", каза директорът на "Синелибри" Жаклин Вагенщайн.

Събитията, които обещава фестивалът, са над 300 прожекции на филми само в София, уебинари, срещи на публиката с актьори и режисьори. Всички противоепидемични мерки заради COVID-19 ще бъдат спазени в залите. Капацитетът им е много по-малък и местата са ограничени.

"Синелибри" за първи път ще се състои паралелно и онлайн. Билетите, купени през мрежата, позволяват всеки филм да се гледа през платформа неопределен брой пъти в рамките на 48 часа.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена