Ирония към женското всекидневие в театър „Възраждане“

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9073333 www.24chasa.bg
Снимка: Театър "Възраждане"

„Портокалова кожа“ с премиера на режисьора Петър Денчев

Театър „Възраждане“ изненадва със спектакъла си „Портокалова кожа“, режисиран от Петър Денчев в стила на хип-хоп естетиката. Няма история, която да привлече зрителя, но елементи от сюжета се откъсват по време на представлението и заиграват като самостоятелни послания, стабилизирани от ирония и пародия.

Иронията е главното оръжие на режисьора, който представя масови популярни мечти и домогвания като разтроява централния персонаж (в ролята е Виттория Николова) с участието на още две актриси (Лили Шомова и Надя Керанова). Трите дами носят еднакви перуки с бяло-руса коса, характерен атрибут на плеймейтките и чалга певиците.

Виттория потъва в козметични процедури, контролирани от експерт (Боян Младенов) в порядък, който отговаря на масовата представа за природата на разкрасителните техники. Обикновеният човек не знае какво става зад вратата на козметичния салон, но тук театърът преобръща пространствата – салонът е пред очите ни и в него се влиза от реалността зад вратата към коридорите на театъра (сценография на Петър Митев). Реакциите на Виттория се дублират от Шомова и Керанова, докато Йордан Ръсин сполучливо представя примитивния мачо, опитващ се да излезе от положението на мъжа жертва на женския стил на всекидневието. Представлението допуска музикални илюстрации (автор е Христо Намлиев), които усилват нервния ритъм на визията.

Може и да не сме съгласни с позицията на авторката на текста, сръбската театралка Мая Пелевич, относно консумацията на „даровете“ на рутинния живот от жената (Виттория Николова) като типология, а не като индивидуална фигура. Но в такъв случай ще се оставим на удоволствието на зрелището, подготвено от Петър Денчев. А къде е мястото на портокаловата кожа? Е, това е загадката на спектакъла.