“Олтар на емоциите” в галерия “Нюанс”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9077713 www.24chasa.bg
Картината, избрана за плаката на изложбата "Олтар на емоциите"

“Олтар на емоциите” е нарекла живописната си изложба младата художничка Любена Фокс. Тя ще се открие на 7.Х. в столичната артгалерия “Нюанс” (ул. “Иван Денкоглу” 42). Ще продължи до 25.Х.

Любена Фокс владее тайните на големите стари майстори. Тя е международно публикуван и награждаван живописец.

Родена през 1994 г. в София. Учи в художествената академия “Ейнджъл” във Флоренция. Специализира при маестро Джон Ейнджъл, Алесандро Дари и при съвременния Караваджо – маестро Роберто Фери.

Тази изложба и авторът ѝ Любена Фокс са част от интернационалното течение за възраждане на реализма. Картините изобразяват човешките емоции, използвайки предметната символика като изразно средство.

Според художничката изкуството е инструмент за постигане на по-дълбоко разбиране за нас самите и нашите емоции, затова то трябва да е достъпно и понятно за публиката.

Съотнесена към нашето съвремие, работата на Любена Фокс е толкова особена и впечатляваща, че изглежда някак нереално. Картините ѝ са създадени с безкомпромисна прецизност, а деликатните ѝ сюжети изглеждат магически, макар в повечето случаи да са рисувани от натура. Рисуването тя възприема като духовен, пречистващ акт, където чувствата и размислите се материализират и символично се хармонизират.

“Моята цел като художник е да надграждам върху знанията ни от миналото, за да може да творим в пълния си потенциал в настоящето - убедена е 26-годишната художничка. - Това се отнася за много аспекти в живота. Като живописец, работещ с масло, заставам зад твърдението, че творецът трябва да е запознат и усъвършенствал техническите аспекти на занаята си. Изображенията са съставени от места, пълни с подробности, които окото ще изследва, и места, където окото може да почива.

В картините си използвам много символика, независимо дали е стара (натрупана през времето), или нова (появила се наскоро), за да илюстрира теми, свързани с човешките емоции и възгледи към живота. Представяйки моите чувства и позиции, призовавам зрителя да размисли над неговите. Анализирайки собствените си морални ценности и преживявания, опознаваш себе си и света. Изкуството е инструмент за постигане на по-дълбоко разбиране за нашето съществуване. С картините си се стремя да уловя преходната красота и емоции от живота.”

“На изложбата ще имате възможност да разгледате над 20 произведения, както и да видите в реален вид някои от постановките, по които Любена Фокс рисува”, обещават организаторите. В галерия “Нюанс” са убедени, че към изложбата ще има голям интерес.