Публиката в операта – човек, цвете, човек

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9077789 www.24chasa.bg
Софийската опера промени зрителната си зала.

Софийската опера и балет напълно промени облика на зрителната зала и така ще посреща публиката през новия сезон, поне докато има коронавирус – оркестърът се разполага нашироко на партера, от който са извадени почти всички седалки. Публика ще има само на трите балкона.

Първоначално това се е наложило заради предстоящата премиера на “Електра” от Рихард Щраус. Авторът изисква за тази опера оркестър от 85 музиканти, докато нормално оперният оркестър е от около 55 човека и дори оперите на Вагнер се нуждаят не повече от 75. Тъй като те не могат да се съберат в оркестрината, дори ако нямаше пандемия, ръководството е решило да направи равен подиум на партера, който по принцип е наклонен, и така оркестрантите ще се разполагат нашироко.

Зрителите ще седят през място, като на празните седалки са поставени букети с цветя. За всяко представление ще се продават не повече от 350-360 билета заради ограниченията.

Сезонът започва на 9 октомври и засега програмата е обявена само за октомври и ноември, тъй като ситуацията е неясна заради пандемията, а и заради финансирането, чиято схема бе променена през март.