43 млади художници в изложбата "В началото III"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9077846 www.24chasa.bg

Тя е част от инициативата на Тодор Стайков за подпомагане и реализиране на млади творци, откри се в галерия "Райко Алексиев"

"В началото III" е поредно издание на изложбата, която е представителна част от инициативата на г-н Тодор Стайков за подпомагане и реализиране на млади художници. Присъства елита на алтгилдията, която го подкрепя изцяло в неговите начинания.

Всички автори са завършили НХА току-що или в последните няколко години в специалностите „Живопис“ и „Скулптура“", каза при откриването на експозицията проф. Десислава Минчева.

Творба на Ванеса Велизарова
Творба на Ванеса Велизарова

Проектът си поставя високата цел да стимулира творчески процеси, да активира най-качествените и новаторски търсения на младите автори.

Траяна Панайотова
Траяна Панайотова

Изложбите от проекта „В началото“ трайно присъстват в програмата на СБХ, като в случая произведенията са изложени в „Райко Алексиев“ – най-представителната зала в София. Това дава възможност на младите колеги да погледнат амбициозно и отговорно на работата и представянето си като художници и да изградят професионален критерий по най-високи стандарти.

Мартин Трифонов
Мартин Трифонов

В сегашното издание присъстват 43 автори с непоказвани произведения, някои от които направени специално за тази изложба.
Голямоформатни и камерни творби създават облика на една генерация, от която се очаква много. Могат да бъдат видени автори с различен пластичен език и с различни намерения – от рефлексии към противоречивото ни време до интимни преживявания, неподвластни на социума.

Северина Даниелова
Северина Даниелова

"Трудно е да се направи обобщение от такъв вид експозиция, освен едно – креативните процеси – енергията е силна и въздействаща, пластическият език е експресивен и влиза в контакт с публиката, като се наблюдават много зрели, лични възгледи и даже открития, доближаващи ни до световни процеси в изкуството, но и автономни като преживявания", допълва проф. Минчева.

Елена Аначкова (детайл)
Елена Аначкова (детайл)

Младите художници определено търсят контакт с публиката. Те са създали значими, силни и чувствителни произведения, смятат критици.

Ангеларий Димитров
Ангеларий Димитров

Ето някои от творбите, представени в зала "Райко Алексиев" до 15 октовмри.