Старозагорската опера търси подкрепа за проект за аутисти

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9082557 www.24chasa.bg
Старозагорската опера вече откри новия си балетен сезон с постановката “Дон Кихот” от Лудвиг Минкус.

Старозагорската опера разработва иновативния спектакъл “Аз съм музикант”, насочен към деца със специални потребности, съобщиха от операта. Той ще им позволи не само да се насладят на оперното изкуство, но и да развият ново светоусещане.

“С него ние целим да предоставим музикални и танцови работилници за млади хора с генерализирани разстройства на развитието от аутистичния спектър, с дефицит на внимание и хиперактивност, синдром на Даун и други сензорни предизвикателства.

Те ще могат да се изявят с подкрепата на психолози, млади доброволци и оперни артисти на сцената на старозагорската опера в специалния интерактивен спектакъл.

Това ще бъде първият български оперен Sensory friendly продукт, съобразен с възможностите и нуждите на младежи с аутизъм и други генерализирани разстройства на развитието”, казват от операта.

Спектакълът “Аз съм музикант” е част от образователните оперни спектакли, организирани от Европейския кръг на оперните и балетните филантропи - платформата Fedora.

От операта апелират към меломаните за подкрепа, за да бъде реализиран този замисъл, значим за младите хора в неравностойно положение. Обещават срещу преведени парични суми дарителите да получат за спомен сувенири на Старозагорската опера - тениски, чанти, химикалки, шапки и чаши.