В играта на живота картите се месят

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9094191 www.24chasa.bg

Излиза “Перфектна колода” от Деница Дилова

В новия сборник с разкази на Деница Дилова шепа герои търсят изконното значение на приятелството, любовта и живота, а играта на карти се превръща в късче ред в морето от хаос (ИК “Сиела”).

Писателката е кръстила книгата си “Перфектна колода”, а читателите я познават досега с “Дневният живот на нощните пеперуди”, “Безумецът от Таро”, “Тънкости на приготвянето”.

Пъстротата на живота, олицетворена от колода карти, заема централно място този път, като Дилова не изневерява на хапливото си чувство за хумор и тънкото си познание на човешката природа.

Приятели, които ще направят всичко в името на своя другар, страстни комарджии, професионални майстори на картите и обикновени аматьори в търсене на победата заживяват съдбите си по страниците на “Перфектна колода”. Когато животът раздава картите, всички можем само да се подчиним. И макар да е вярно, че щастливата случайност навестява най-често умните и тарикатите, дори те в крайна сметка не са нищо повече от картоиграчи.

Героите от света на Дилова се борят да открият значението на любовта, приятелството, дълга и принадлежността. Други вече са намерили това, което хората търсят цял живот. Съблазнителната случайност направлява ръцете им, а красотата на неизвестното, която граничи с мистерията на вечността, е (почти) достъпен лукс. Надеждата на раздаването, борбата на разиграването, отчаянието на загубата, щастието от победата – тези малки житейски ескизи съпровождат всеки наш ден. Какво прави това играта на карти по-различна от самия живот?

Изпълнен с действие, неповторимо чувство за хумор и дълбока философия, сборникът с разкази на Деница Дилова притегля читателя в причудливия, магнетичен свят на картите. Там, където, ако нямаш време едни карти да изиграеш, значи си сбъркал нещо генерално някъде по пътя си.

Книга събира 150-те най-значими идеи на всички времена

“Maлка книга за ГОЛЕМИТЕ идеи” от Даниел Смит (ИК “Сиела”).

Как великите умове променят науката, изкуството, политиката, икономиката, философията и религията?

Къде би била човешката цивилизация, ако не бяха великите умове и техните революционни идеи? За тях са изписани хиляди страници, но колко от тях бихте могли да изброите, ако някой изненадващо ви помоли да посочите няколко? С красивото издание на “Maлка книга за големите идеи” Даниел Смит се заема с нелеката задача да представи 150-те най-значими идеи, променили разбирането ни за заобикалящата ни действителност. Това са теориите и иновациите, които са формирали обществата и епохите, а много от тях и днес остават толкова актуални, колкото са били в миналото.

В осем части авторът обхваща различни аспекти на науката, изкуството, политиката, икономиката, философията и религията, наблягайки на фундаменталните концепции, оформили мирогледа ни, и прекосява територията на човешката история, започвайки от най-древните митове за сътворението на света.

Някои идеи се развиват бавно, понякога в продължение на хилядолетия – като идеята за демокрацията – докато други представляват резки скокове в човешките представи – например Общата теория на относителността на Айнщайн. Общото между тях, както и между посланията на Бащата на пацифизма – Гаутама Буда, и неевклидовата геометрия или между “Митът за Сизиф” и Нютоновите закони за движението, е заразителната сила, която мислите на някои от най-великите умове на човечеството притежават.

“Maлка книга за ГОЛЕМИТЕ идеи” от Даниел Смит е наистина малка книга, която побира в 304 страници сърцето на света – а именно онези туптящи, търсещи мисли, които понякога чакат с години, а друг път лумват неочаквано, но винаги ярко, за да осветят небосклона на човешката история и да я променят завинаги.

“Най-дълбоката същност на идеята е необходимостта да бъде предадена: чрез писмо, чрез думи, чрез действия. Идеята е като тревата. Тя копнее за светлина, обича тълпите, процъфтява при кръстосаното размножаване, ние и колкото повече я тъпчете, толкова по-добре расте”, казва за книгата американската писателка Урсула К. Ле Гуин.

Тайната на Диор и три жени

Романът “Тайната на Диор” от Наташа Лестър (ИК “Сиела”) преплита историята на модната икона Кристиан Диор със съдбите на три жени, хванати в ноктите на Втората световна война.

“Тайната на Диор” се простира от провинциалните английски полета на Корнуол до бляскавите ателиета на Париж през 50-те години на миналия век, чак до смразяващия ужас на концентрационните лагери.  

Ето и класацията на най-купуваните книги от ИК "Сиела"