Кои са 50-те жени с принос в българската живопис?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9118347 www.24chasa.bg
Цялото заглавие се чете само когато се види и задната корица на албума - едно голямо "Ж", "сглобено" от творби на авторките, вкючени в него.

Албумно издание събира репродукции и биографии, премиерата е на 16.10

Албумното издание „Петдесет жени в българската живопис“, реализирано от Националната галерия, Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ и печатница „Лито Балкан“ по идея и с финансовата подкрепа на княз Никита Лобанов-Ростовски, ще бъде представено на 16.10.2020 г. от 17,30 ч в Балната зала на Двореца (пл. "Александър I") - филиал на Националната галерия.

Съставителите на луксозното двуезично издание са проф. Чавдар Попов и д-р Милена Балчева-Божкова. Те задават въпроса дали има основание да се говори за специфична "женска" чувствителност в изкуството. Според тях в живописта се проявява талантът на най-голям брой художнички в България.

Включеният материал е своеобразна представителна извадка, която може да даде на ценителите сбита и същевременно достоверна обща картина на развитието на изобразителното изкуство у нас от началото на ХХ век до наши дни, посочват от НГ.

Репродуцирани са произведения и фотографии от НГ, Софийската градска художествена галерия, галериите в Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Пазарджик, БНБ, БАН, Държавната агенция "Архиви" и частни колекционери, уточниха от галерията, където албумът вече може да се намери на много приемлива цена.

Приложени са и биографии на художничките.