Жан-Клод ван Дам получи желания подарък за юбилея си - кучето Рая се връща у нас (Обзор)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9131262 www.24chasa.bg
Жан-Клод ван Дам

3-месечното чихуахуа ще пътува от Норвегия, за да го осиновят в София, след като установят, че е здраво

Тримесечното чихуахуа Рая да се върне от Норвегия в България, за да спасят живота му - това си пожела холивудският актьор Жан-Клод ван Дам за 60-ия си юбилей ден преди да го отпразнува. Направи го в емоционално видео, което публикува във всичките си социални профили - в туитър, във фейсбук и в инстаграм.

Ван Дам разказа историята на руснака Алексей Иверсен, който живее и работи в Норвегия. Той е купил малкото чихуахуа Рая в Осло. Кученцето има български паспорт, в който са вписани необходимите ваксинации и обезпаразитявания. Норвежката агенция за безопасност на храните обаче не ги приема за валидни и отделя животното от стопанина му, поставяйки го под карантина. Според нея кученцето е доведено в страната нелегално. Тук идва ролята на Българската агенция по безопасност на храните, която трябва да потвърди, че кучето е родено в страната, и да приеме то да бъде върнато тук. За жалост, Алексей получава съобщение от агенцията, че това няма как да стане, защото паспортът на Рая е невалиден. Единственото решение е да евтаназират едва 3-месечното чихуахуа. 

Собственикът му решава да не се дава без бой. Наема адвокат, който успява само да отложи датата на смъртта на чихуахуато. Алексей създава и петиция онлайн. Именно нея вижда Жан-Клод ван Дам и се включва активно, за да спаси българското кученце.

“Грешката не е на хората в Норвегия, нито на хората в България”, казва актьорът. “Да спасим това малко кученце, ще бъде най-големият подарък за рождения ми ден. За мен значи много. Документите му са сгрешени, но моля ви, не го убивайте”, призова още Ван Дам.

От Българската агенция по безопасност на храните обявиха, че ще приемат връщането на кученцето Рая в страната, още вчера сутринта. Когато пристигне, ще му бъдат направени допълнителни изследвания, за да се види какво е здравословното му състояние. След това ще бъде дадено на желаещи да го осиновят в София.

Чихуахуато не е първото българско животно, за чийто живот се застъпват световни знаменитости. Преди две години Пол Маккартни, един от членовете на “Бийтълс”, защити кравата Пенка във фейсбук. Тя също трябваше да бъде убита, защото бе пресякла нелегално европейската ни граница със Сърбия и след кратък престой там се върна отново на родна земя, което е строго нарушение на ветеринарносанитарните регламенти в ЕС.