Време за СПА в Благоевград

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9133745 www.24chasa.bg

Някак неусетно и в същото време доста категорично през последните години думата СПА се намести в речника и живота ни. Толкова кратка думичка, а с толкова много съдържание – здраве чрез водата.

Лечебните ефекти на природните богатства върху човешкото тяло са неоспорими. Кристално чист въздух, шум на вечнозелена гора, песента на птиците и галеща вода. Звучи като в приказка, нали? Тази приказка обаче е реалност и Вие можете да станете герой в нея, ако посетите хубав хотел в Благоевград.

Благоевград е известен със своите минерални извори. Самото селище Скаптопара, както някога се наричал Благоевград, се заражда именно около тези извори. До днес минералната вода тук е част от ежедневието на хората, а СПА туризмът придобива все по-голяма популярност.

Естествено, расте и броят на хотелите в града, които разполагат със СПА зони. Някои просто със сауна, други с басейн, за да стигнем до някои от най-добрите благоевградски хотели, които предлагат на гостите си обширни и модерни СПА центрове с услуги на високо ниво. Това, което ще намерите в СПА центровете на местните хотели, са парни бани и хамами, различни видове сауни, ледено ведро, релакс зони, масажни студия, козметични стаи… Част от хотелите разполагат и с открити и закрити басейни.

Ползата от СПА процедурите и терапиите

Едва ли можем да изброим всички ползи от СПА терапиите и начинът, по който те влияят на здравето ни. Безспорно, част от тях са успокоение за ума и тялото, облекчение на хроничните заболявания, подобрение на кръвообръщението и освобождаване на тялото от токсини. Подпомагат отделянето на серотонин, познат като хормон на щастието, който подобрява настроението, намалява стреса, подпомага храносмилането. СПА терапиите благоприятстват за освежаване и изглаждане на кожата и помагат за нейната регенерация. Или накратко - подмладяват тялото и ума.

И все пак. Няма как да не сте се питали какво точно се случва с тялото Ви, когато го подложите на различни СПА терапии? Какви са конкретните ползи от тях върху здравето, фигурата, кожата, красотата и психиката ни? Нека видим.

Специално проектирана за високотемпературни усещания от 90°С, финландската сауна е мястото, където под въздействието на обгръщащата Ви нежна топлина, примесена с аромат на дърво, ще се освободите от натрупания в ежедневието стрес и ще презаредите тялото си с нова енергия. За още по-приятно преживяване на места сауните се проектират с панорамен прозорец с изглед към природата.

Сухият въздух в сауната и високата температура влияят благотворно върху детоксикацията, облекчават мускулната болка, подобряват сърдечната дейност, кръвното налягане и цялостния тонус на организма. Кажете „сбогом“ на токсините и задържаните течности, отпуснете се и дайте нов живот на тялото си.

Билковата сауна е разновидност на стандартната сауна, като различното при нея е щадящата тялото топлина, примесена с аромат на лечебни билки. Билковата сауна оказва изключително благотворно въздействие върху дихателната система, кожата и косата. Тя е сред най-добрите терапии в борбата със стреса и напрежението.

Парната баня е превъзходен начин за детоксикация. Тя излъчва топлина около 45°С при влажност на въздуха близка до 100%. Това оказва противовъзпалително, болкоуспокояващо и хидратиращо въздействие върху организма. Парната баня оказва много добро въздействие върху носоглътката, успокоява болести на дихателните пътища, възстановява намаления от простуди имунитет.

Турската баня е наследник на римските терми. Всъщност хамамът, както още наричат турската баня, представлява масаж върху голям нагрят камък. Топлината на камъка достига до костите и помага при ставни болки, а освен това отпуска цялото тяло. Меката пара в хамама действа удивително на кожата.

Инфраред сауната загрява тялото насочено, без да прави въздуха твърде горещ или влажен. По този начин това ултра модерно съоръжение е изключително подходящо за хора с дихателни или сърдечни затруднения.

Леденото ведро пък е не просто студена, а ледено охлаждаща процедура, която има благотворно действие върху цялото тяло. Повишава тонуса, вдига адреналина, помага Ви да се калите.

Просторна, комфортна и уютна зона за релакс, която разполага с голяма камина и наредени около нея топли шезлонги, е сърцето на всеки СПА център. Неповторима атмосфера, която създава несравнимо усещане за спокойствие и почивка.

Уелнес зоната на СПА центъра е мястото, където можете да се насладите на различни видове масажи, козметични терапии и процедури, които ще дадат енергия и наслада на тялото Ви. Задължително условие е терапиите да се прилагат от високо квалифициран екип от специалисти.

СПА – здраве чрез водата. Казали са го още древните римляни. Днес, хиляди години по-късно, тази кратка думичка е събрала в себе си здраве, релакс и красота. Точно това Ви очаква в Благоевград!