Весела Делчева пя пред 100 000, които слушаха онлайн музиката към PC игри

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9138859 www.24chasa.bg
Весела Делчева

Солистката на Музикалния театър Весела Делчева е представила България на втория фестивал на музиката към компютърни игри в полския град Вроцлав миналата седмица. Тя е изпълнила за първи път на живо саундтрака на играта Baldur`s Gate 3, която излезе в началото на октомври.

Делчева е официален “глас” на тази компютърна игра, като в създаването на музиката към нея са замесени още двама българи - композиторът Борислав Славов и един от двамата аранжори Георги Андреев. Саундтракът е записан с голям симфоничен оркестър и хор и по този начин е изпълнен и на фестивала.

Самият концерт във Вроцлав е гледан от 100 хиляди зрители онлайн, което се случва за първи път в историята на компютърните игри. Според организаторите на фестивала зрителите онлайн са достигнали максимум 665 хиляди по време на събитието. В самата зала, която е с капацитет 2000 места, поради ограниченията, свързани с коронавируса, е имало 700 души публика.  

Делчева е позната на софийската публика предимно като изпълнителка на главните роли в мюзикъли - тя е София в “Мама миа”, Фантин в “Клетниците”, изпълнява главната роля във "Фантомът на операта" и ред други. Тя обаче често озвучава анимационни филми, а напоследък и саундтраци към компютърни игри. На фестивала е поканена от композитора Борислав Славов, който е дългогодишен автор и продуцент на музика към компютърни игри.

Заради коронавируса за концертите са продавани ограничен брой билети за самата зала и целият фестивал е протекъл предимно онлайн.