Деян Донков говори 24 часа пред микрофон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9145831 www.24chasa.bg
Деян Донков и Радина Кърджилова на поредната церемония на наградите “Аскеер” СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Книга за живота на актьора -

звезда на Народния театър, издаде КК “Труд”

Корицата на книгата
Корицата на книгата

Повече от две години писане и редактиране, 24 часа разговори пред микрофон, десетки интервюта с режисьори, актьори, близки и приятели стоят зад новата книга на известния театрален критик и автор на “24 часа” Димитър Стайков.

“Пламъци по сцената” (КК “Труд”) е седмата му книга и е посветена на Деян Донков - звездата на Народния театър. Излизането ѝ се забави заради пандемията, но от днес вече 320 страници ще са в ръцете на феновете.

“Исках да разкажа за действащ актьор, който е в апогея на силите си и наистина изгаря на сцената буквално в пламъци! Майстори сме на реквиемите, но пестеливи към живите, когато трябва да ги подкрепим”, казва Стайков.

Според него Деян Донков е в топ 3 на българските актьори и много от успешните спектакли на първата ни сцена напоследък се дължат на него и на умението му да влиза не само в кожата, но и в душата на своите персонажи. Талант, забелязан и развит от учителя му Крикор Азарян.

В книгата има пълна театрография на Деян Донков, но и много неизвестни факти и истории за живота му. Израства във Видин, завършва техникум, в който се научава да шие и да готви. Неслучайно дава идеи за сценичните си костюми. “Интересуваха ме неговите възгледи за вярата в Бог - разказва Димитър Стайков. - Тя идва с раждането на първото му дете и това е само една от емоционалните истории, разказани в “Пламъци по сцената”.

Това е книга за живота и актьорството на Деян Донков като спектакъл. Тя представя личната гледна точка на автора и е микс от журналистически и театроведски поглед към таланта на звездата и към живота му отвъд риалити форматите, жълтата преса и лайфстайл интервютата.