Героизъм, родолюбие, история - Петрич помни славното си минало

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9149014 www.24chasa.bg
Изложба с 16 уникални фотографии, отразяващи периода, в който Петрич е окръжен град, е подредена на площада.

2020-а преминава под знака на 108 г. от Освобождението, 100 г. Петрички окръг и 95 г. Петрички инцидент

Гръцки войник навлиза на българска територия и след предупреждение е застрелян от наши граничари. Това се случва на 19 октомври 1925 г. при граничен пост №1 на прохода Демир капия в Беласица и поставя началото на Петричкия инцидент, определян като Необявената война между Гърция и България.

Три дни по-късно Шеста гръцка дивизия по нареждане на ген. Теодорос Пангалос, без да обявява война, нахлува в Петрички окръг, Царство България. Девет батальона с планинска артилерия, картечници и минохвъргачки форсират българската граница на фронт от 30 км и навлизат на 10-12 км в страната.

Превземат 10

наши гранични села

- Кулата, Чучулигово, Марино поле, Марикостиново, Долно Спанчево, Ново Ходжово, Пиперица и Лехово.

Атакуват и Петрич, но са отблъснати от погранична стража и доброволците от ВМРО. На 23 октомври в Петрич е формиран кризисен щаб, начело с войводата Георги Въндев, който поема координацията на местната отбрана.

За спиране на гръцкото нашествие щабът на Българската армия разчита на местното население, на доброволци от Петрички окръг, членове на ВМРО. След героичната им съпротива на 29 октомври гръцките войски са принудени да се изтеглят. Оставят опожарени и ограбени села, убити невинни хора.

Обществото на народите назначава международна анкетна комисия, която разследва причините за конфликта. Гръцкото нахлуване е определено като необосновано, а Гърция е обвинена за загубите и страданията на българското население и е наказана

да заплати на

България 30 млн.

обезщетение

От тази сума 1,2 млн. лева са дадени на петричани, взели участие при отбраната на града.

Те обаче се отказват от личното обезщетение и даряват парите за построяването на училище. Петрич и околните села понасят цялата тежест на тази 10-дневна война, като се защитават с малобройната гранична стража и доброволни формирования.  

Петричкият инцидент е едно от трите бележити събития, които градът почита с редица тематични прояви през октомври, за да направи съпричастни съвременните поколения към славното си минало. Заради извънредната епидемична обстановка обаче всички мероприятия, които общината Петрич бе подготвила, са отменени.

Сериозно място в програмата бе отделено и на отбелязване на един малко познат факт - 100 години от обявяването на Петрич за окръжен град.

След Ньойския

договор Петрич

остава най-големият

административен център в Югозападна България и е обявен за окръжен - административен център на Пиринска Македония, където влизат 5 околии.

Окръгът е учреден на 22 февруари 1920 г. с постановление на Министерския съвет след отнемането на Струмишко от България по силата на Ньойския договор и закриването на Струмишкия окръг.

През този период се извършва и първото планиране, водоснабдяване и електрифициране на града. Построени са 4 училища, а читалище “Братя Миладинови”, настанено в турската джамия, се превръща в център на културния живот.

Издигнат е паметникът “Загинали за Родината” в памет на убитите петричани в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. След преврата на 19 май 1934 г. в България е въведено ново административно-териториално деление и окръгът е закрит.

По традиция и тази година октомври минава под знака на 108 г. от Освобождението на града. След Руско-турската война, завършила със Санстефанския договор, Македония е освободена, за да бъде върната месеци по-късно на Турция по силата на Берлинския договор.

Балканската война от 1912 г. донася на Петрич национално освобождение. Градът е освободен от четата на кап. Никола Парапанов. Пред фронта на българските войски действат четите на Македоно-Одринското опълчение. Капитан Парапанов формира своята на 18 септември 1912 г. Опълченците нанасят сериозни удари и блокират турската администрация и армия.

На 27 октомври 1912 г. турският каймакам на града Али Наки бей свиква големците на събрание и след като ги запознава подробно с истинското положение, препоръчва да отстъпят. Така представителите на властта, както и мнозинството от турското население, напускат града.

Кап. Парапанов подготвя четата си за поход към Петрич. Стотици доброволци се присъединяват и на 28 октомври

в Петрич пристигат

четниците на

кап. Парапанов,

посрещнати от местното население. От балкона на правителствения конак е обявено, че Петрич е освободен и е под българска власт.

Комендант на града става Никола Парапанов, а първи кмет - Михо Попов. Дългоочакваното освобождение на 28 октомври 1912 г. е резултат от възрожденския идеал за национално единство и дава начало на преломен момент от развитието на Петрич.

Паметник под връх Тумба почита загиналите герои

Министерството на отбраната и община Петрич изградиха военен паметник в местността Щабо под връх Тумба на 1800 м надморска височина. Монументът, който бе открит в петък, е в памет на войниците от 11-а пехотна Македонска дивизия и е изграден по предложение на инициативен комитет от Габрене.

Българската войскова част, разположена в района на връх Тумба, издига през 1916 г. паметник, който 10 години по-късно е разрушен от гръцки войски. През 1918 г. две бригади на дивизията са присъединени към Втора армия, а една заема част от Дойранската позиция, защитавана от ген. Владимир Вазов до връх Висока чука в Беласица, и участва в епичните Дойрански сражения през есента на 1918 г.  

Тогава Първа българска армия отблъсква англо-гръцкото настъпление. За новоизградения сега паметник, увековечаващ подвига на 11-а пехотна Македонска дивизия, бяха изготвени необходимите документи от община Петрич и проект, съгласуван с Министерството на отбраната.

През 2018 г. Министерският съвет и Министерството на отбраната осигуриха пари за възстановяване на 3 паметника - сред тях и на Седма Рилска дивизия в село Кромидово (паметник от 1917 г.), на Българското военно гробище от 1944 г. в района на гробищния парк в Петрич и Военен паметник на 11-а пехотна Македонска дивизия в местността Щабо.

Завършени са всички ремонтни работи. Има осигурени средства и за военен паметник край село Тополница, където са убити двама войници и един цивилен при т. нар. Петрички инцидент от 1925 г.

Паметникът е в района на някогашния 10-и пограничен пост. Предстои и неговото възстановяване.

В последните години община Петрич възстанови редица военни паметници, включително и новооткрити съвместно с областната комисия за военни паметници и с подкрепата от Министерството на отбраната.