“Случаите на Франки Дрейк” - канадска кримка за първите жени детективи в Торонто

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9149146 www.24chasa.bg
Лорън Лий Смит (вляво) и Шантел Рейли са детективският екип в "Случаите на Франки Дрейк"

20-те години на миналия век - най-сладкото и елегантно време на двайстото столетие - джаз, нелегални нощни клубове, в които на чаша уиски се говори за сухия режим и за комунизма, дълги перлени гердани и къси рокли от ламе, разкошна мебелировка.

В тази атмосфера, когато жените са предимно красиви, но не и равноправни с мъжете, жени частни детективи поемат случаи в Торонто, с които полицията не иска да се занимава.

Това е схемата, по която е изграден канадският криминален сериал “Случаите на Франки Дрейк”, а всеки от епизодите му представя престъпление от онова време, разрешено от Франки Дрейк (Лорън Лий Смит) и Труди Кларк (Шантел Райли). Впрочем по тази матрица е създаден още един много популярен канадски сериал - “Криминалните случаи на Мърдок” (също описван от “24 часа”). Неговото действие се развива по същото време и отново в Торонто, затова и създателите на Франки Дрейк включват в някои от епизодите вече поостарелите партньори на Мърдок. В него героите са основно мъже, а в главната роля е инспектор в полицията, докато тук разследващият екип е само от жени.

Двете героини имат собствена детективска агенция и достатъчно смелост, тъй като работата им ги води из явните и потайните кътчета на Торонто. Запознават се с хора от всички слоеве на обществото, като срещат и най-важните исторически личности.

Лорън Лий Смит е канадската актриса, която се превъплъщава в ролята на Франки Дрейк. Тя е родена във Ванкувър и е участвала в доста известни тв сериали - “Ел връзки”, “От местопрестъплението”. Сред последните ѝ роли е и тази на съпруга на Майкъл Шанън в игралния “Формата на водата”, спечелил “Оскар” през 2018 г.

Героинята на Шантел Райли - Труди Кларк, среща още по-големи трудности в работата си. Не само е жена детектив през 20-те години, но е от голямо афро-американско семейство, а майка ѝ изобщо не одобрява заниманията ѝ.

Още две жени помагат на детективското бюро със знанията и уменията си - Мери Шоу (Ребека Лидиард), която е служител в нравствената полиция на Торонто, и Фло Чейковиц (Шарън Матюс), патолог в градската морга на Торонто. Въпреки поддържащите си роли те са достатъчно познати и преди успеха на сериала. Ребека Лидиард е сред основните герои в поредицата на Нетфликс Alias Grace по романа на Маргарет Атууд, а Шарън Матюс е много популярна с музикалните си спектакли в Канада, както и с ролите си във филми като “Гадни момичета” и “Лак за коса”.

Колаборацията с “Криминалните случаи на Мърдок” всъщност се дължи пак на жени. Керъл Хей и Мишел Ричи са работили заедно за “мъжкия” сериал, а сега са сценаристки и продуцентки на историите на Франки Дрейк.

Трите успешни сезона досега (заснети през 2017, 2018 и 2019 г.) се излъчват по тв канала Epic Drama, който е част от компанията Viasat World заедно с Viasat History и TV 1000.

Предстои и четвърти сезон на “Случаите на Франки Дрейк”, чиито снимки започнаха през май тази година. Очаква се излъчването му да е в началото на 2021 г.